Hur kan jag förlåta de som har mobbat mig?

Hur ska jag kunna förlåta de som har mobbat mig? Och hur ska jag kunna glömma det som hände?

/Anonym 13 årig tjej

Skriv ditt svar

Svar:

 • Det läker med tiden. Det kommer ta tid men tillslut kommer du kunna lämna det bakom dig :)
  /Anonym
 • Hej! Jag tycker att du ska försöka tänka att de som mobbar antagligen mår väldigt dåligt själva och att det är därför de gör som de gör. Du kommer antagligen aldrig att kunna glömma det som hänt men jag tror att det kommer att kännas bättre efter ett tag. Om du känner att du behöver hjälp att bearbeta det som hänt kanske det kan vara bra att prata med någon. Till exempel skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning. Ett annat bra sätt att gå vidare är att göra saker man gillar och att umgås med personer som man tycker om. Det är också viktigt att komma ihåg att du aldrig är ensam, det finns många som har upplevt samma sak som du.
  /Tjej, 13 år
 • Har inte riktigt varit i den situationen, men i en liknande situation med en ”kompis”. Jag tycker inte riktigt du behöver förlåta dem eller glömma det. Jag vet att många psykologer och så väl säger att man ska förlåta för att gå vidare, men jag har aldrig helt förlåtit han som var jobbig mot mig, trots att vi fortsatt vara vänner. Sättet jag hanterade det på var inte optimalt, men jag tycker ändå inte man måste förlåta, bara sluta älta det. Det har hänt och det kommer forma dig en del, du klarade dig igenom det och det är bra. Häng inte upp dig på att måsta förlåta dem eller måsta glömma utan nöj dig med att sluta älta.
  /20 år
 • Jag tycker du ska du prata med någon om det dem gjort. Brukar vara lättare att prata ut med någon om det som hänt och då kanske ni kommer på ett sätt att hantera det, ex kurator, föräldrar eller någon annan du litar på. Jag blev själv mobbad under högatadiet. Hade två bästa vänner men de började frysa ut mig och det blev bara värre o värre. Har nu börjat på gymnasiet och har ingen kontakt med dem två.

  Nu trivs jag bra och har vänner som fakriskt bryr sig. Jag tror du måste komma till insikten att du inte måste förlåta dem. Det dem gjort är aldrig okej. Men du måste våga gå vidare i ditt liv för din egen skull. Annars är det lätt att man fastnar i det förflutna och det dem gjort. Inse att du är så mycket starkare än dem. Att du har (hur jobbigt det än är) stärkts av det dem gjort, genom att du har ju klarat dig igenom det (fortsätt kämpa för dig! Men kom ihåg att du inte behöver göra det själv). Det de har gjort ska inte få krossa dig och förstöra din framtid!
  /Tjej, 16 år
 • Mitt tips är att låt tiden läka alla sår. Det gjorde det ganska bra för mig
  /anonym 14 årig tjej
Till toppen av sidan