Hur behåller jag självförtroendet om jag får ett nej?

Hej fråga varandra på UMO! Jag har frågat chans på två tjejer för något år sedan, och båda svarade nej. Nu är jag kär i en tredje, och jag vet inte riktigt hur jag ska få självförtroende att våga fråga igen.

Den första tjejen var jag kär i i nästan fem år innan jag vågade fråga chans. När jag väl tog mod till mig var jag bombsäker på att hon faktiskt var kär i mig. Nu har jag förstått att det var fel. Den andra tjejen var jag också bombsäker på att hon var kär i mig, men nu har jag lärt mig att jag måste se det från båda perspektiven, ”skulle hon kunna vara så här även om hon inte var kär i mig”. Det har jag kommit på nu att, ja, det hade hon kunnat vara.

Men nu, på den tredje tjejen och efter dessa erfarenheter, tror jag verkligen att hon faktiskt är kär i mig. Är hon det får jag nog bättre självförtroende. Problemet är om hon inte är det. Då är alla mina idéer tillbaka på ruta noll, och med facit i hand på två tidigare liknade scenarior så kommer mitt självförtroende att sjunka på alla sätt.

Som sammanfattning har jag därför två frågor:
1. Hur ska jag göra för att våga fråga chans, och dels kunna få en flickvän som jag älskar ömsesidigt, och dels riskera att få ett självförtroende som är minimalt.
2. Om det är så att hon svarar nej, vad ska jag göra för att inte bli totalt nedstämd och aldrig våga fråga chans igen?

/Pojke, 15 år

Skriv ditt svar

Svar:

 • Mitt tips för att våga fråga chans är mer att först få en sådan naturlig konversation som möjligt och sen köra in på spåret. Om det är så att du får ett nej så är mitt bästa tips att bara släppa det och gå vidare i livet, för det finns ju fler tjejer där ute ;)
  /Anonym
 • Tjena! Jo, du har ett bra självförtroende, och det e bra. Jag var precis som du. Jag har gillat en tjej sedan jag började i sjuan, som jag går i nu med. Från början hade jag ett bra självförtroende om att hon kommer att gilla mig av den anledning att jag e skådis och håller även på med röstskådespeleri. Men nej, hon gillade inte den killen som körde kross, var skådis, kunde flera språk än normalt, var konstnär och gymnast.

  Jag är även väldigt lång för min ålder. Just alla dessa saker gör så att jag har ett så pass starkt om att en tjej jag gillar någon gång kommer att nappa. Men än så länge, så har inte jag frågat chans för jag inte riktigt vågar. Jag är ingen expert om kärlek o sånt men om jag var i dina kläder, så skulle jag nog försöka förstå själv utifrån vad jag märker om denna personen som jag gillar, gillar mig. Jag är helt säker att någon någon gång som du gillar kommer att gilla dig. Just waitfor it!
  /Adrian 14
 • 1. Jag har bara ett tips. Go for it.
  2. Jag tror inte att du kommer att bli totalt nedstämd, utan att du inbillar dig att du kommer att bli ledsnare än vad du faktiskt kommer att bli om du får ett nej. Hela ditt självförtroende kommer inte att förstöras. Men om du trots allt vill ha ett tips, föreslår jag att du borde vara säker på att du kan acceptera ett nej innan du frågar. Du kan till och med förbereda dig på ett nej. Lycka till! (Förresten, tjejer blir ju glada över att få höra att någon gillar dem)
  /Tjej 15
Till toppen av sidan