Hatar min mens, vill ha tips!

När jag fick mensen kändes det rätt bra då jag inte ville vara sist bland mina vänner att få den men jag hatar den nu, den förstör hela min vardag när den kommer. Jag går t.ex. i karate där du ska ha vita byxor o.s.v, allt är vitt och jag är livrädd att jag ska blöda igenom, vilket jag är hela tiden jag vågar knappt resa mig från stolen i skolan för jag är rädd att jag blött igenom.

Jag blir på så dåligt humör så det är liksom inte ens någon idé att prata med mig för då får jag utbrott igen och kan säga saker jag absolut inte menar och jag har väldigt dåligt tålamod o.s.v. i vanliga fall, men under mensen blir det asså så illa så jag själv skulle vart rädd för mig om jag var någon annan.

Jag mår så fruktansvärt dåligt över detta. Vill så gärna gå till ungdomsmottagningen och fråga om p-piller men jag ska vara ärlig jag är livrädd att gå dit och jag vill absolut inte ha med någon kompis eller liknande då jag inte kommer våga öppna upp mig och prata om hela problemet. Skulle gärna vilja ha nåt tips på vad jag kan göra och väldigt gärna vilja veta hur ni som varit där hade det första gången så jag kanske får lite motivation att söka hjälp :)

/tjej 13 år

Skriv ditt svar

Svar: 

 • Jag kan fatta att du mår dåligt över mensen. När jag först fick mens, då jag var typ din ålder, var jag alltid super paranoid att jag plötsligt skulle resa mig upp från en stol och det skulle ha blött igenom byxorna. För att toppa det hela fick jag också sjuk PMS och betedde mig som en känslosam idiot en gång i månaden. Det sög så mycket att jag tillslut så till morsan att boka tid på ungdoms mottagningen inne i stan. Jag ville först ha p-piller men morsan tyckte att jag aldrig skulle komma ihåg att ta dom så det slutade med en P-stav i armen. Mitt enda råd är att sätta i lurar i öronen och vrida upp volymen och bara försöka ignorera allt annat, ring och boka tid innan du drar in. Det kommer gå bra!!
  /Artemis
 • Hej! Du ska absolut inte behöva må dåligt över din mens. Jag tycker att det låter som en bra ide att gå till ungdomsmottagningen för att få hjälp. Om du är rädd för att gå dit så är mitt tips att tänka på att dom som jobbar där är vana att hjälpa ungdomar med problem likt dina och de har valt att jobba där för att de vill hjälpa.

  Ett annat tips är att ringa till mottagningen innan och boka tid så blir det kanske lättare att gå dit. Om du inte vill gå till ungdomsmottagningen kan du kanske prata med din skolsköterska eller skolkurator och få hjälp där.
  /Tjej, 13 år
 • Jag har själv använt p-piller i lite under ett år, och min PMS har blivit mycket bättre (från att ha varit väldigt svår). Var inte rädd för att söka hjälp, det är inget att skämmas för.

  /Anonym

Till toppen av sidan