Behöver tips för att få vänner i gymnasiet!

Jag har nyss börjat ettan och reda efter några dagar verkar det som att alla runt om mig har blivit vänner med varandra. Det är så sjukt stressade att jag, ovanpå allt krävande skolarbete, måste skynda mig att hitta vänner innan jag blir helt ensam. Jag är så sjukt blyg och har blivit beskriven med "social ångest" vid ett kuratormöte. Det är så sjukt pinsamt att jag måste sitta själv under lunchen och att andra ser det. 

Hur kan jag bjuda in mig själv i konversationer och verkligen låta min personlighet skina? Jag har blivit kallad skön/härlig av ganska många som jag lärt känna bra, men det spelar ingen roll om jag inte kan ta det första steget att känna mig bekväm runt folk. Nu är det nästintill omöjligt att börja prata med andra. Jag kan inte använda mig av någon jag känner sedan innan som "booster" eller för att känna mig bekväm eller på topp. De jag känner från andra linjer verkar inte intresserade / har redan nya vänner. 

/Orolig grabb

Skriv ditt svar

Svar:

  • Om det förekommer situationer där många i din klass pratar och du sitter någorlunda nära kan du försöka lyssna och visa på ditt kroppsspråk att du är intresserad. Jag förstår att det kan vara tufft men mer eller mindre är det "bara" att försöka hälsa och kanske prata med någon om den också står ensam medan ni väntar på nästa lektion m.m.

    Förstår att det känns som att alla andra har kompisar redan men det är ändå oftast en själv som står i vägen. Ämnet som brukar vara enklast är skolan - en uppgift eller hur jobbiga lärarna är. Försök att inte tänka på det så mycket. Andas och bara gör det och om något inte går som du vill då prövar du igen.
    /anonym 17 år

  • Hej! Jag förstår att det känns svårt att hitta nya vänner men mitt tips är att börja lite smått med att till exempel hälsa på folk du inte känner. Man kan också säga något som typ " taggad på lektion?" eller så till någon när man står och väntar utanför på att en lektion ska börja. Efter ett tag kommer det kanske kännas lättare att prata med andra.
    /Anonym tjej
  • Kategori:
Till toppen av sidan