Kär i tjej som mår psykiskt dåligt

Hej! Jag är 14 år och jag har ett litet problem i skolan. I pararellklassen så går det en snygg tjej som är kär i mig. Jag är också jätte kär i henne. Vi pratar inte alls ofta nästan aldrig men vi ler mot varande och hon kollar alltid på mig. Men jag vågar inte ta nästa steg. 

Här kommer problemet. Det går rykten, sanna rykten om at hon har försökt att ta sitt liv. Annars är hon är väldigt glad tjej och har många kompisar som är snälla. Men hon kan må väldigt dåligt psykiskt när det händer något. Jag vågar inte ta kontakten med henne för att jag är rädd att om vi blir tillsammans så skulle det hända saker. Hon har redan haft en kille som har flyttat och hon sa till honom: Om du gör slut med mig så tar jag livet av mig. Jag är rädd att det ska hända mig också. Vad skulle jag göra då. Men jag tror att om jag blir tillsammans med henne så kommer jag ta med henne till kuratorn är ungdomsmottagningen. Vad tycker ni ska jag hå vidare? Men där inte lätt för jag är så kär i henne. Vad ska jag göra?

/14-åring

Svar

 • Mitt förslag är att försöka lära känna henne bättre som kompis först. Då kan ni lära känna varandra bättre, och då kanske era känslor för varandra blir svagare eller starkare. Då kanske du bättre kan göra ett beslut. Kanske känner du då att hon bara borde vara en vän, eller så blir du helt säker på att det här är den enda för dig.  Det är bra om du tänker på att även fast man vill göra allt för kärleken, så är det viktigt att man inte mår dåligt av det själv. 
  /Anonym

 • Börja med att lära känna henne. Att få blickar i korridoren är nog inte direkt kärlek! Det är bara en tanke skulle jag tro. Men för det första så kanske du ska börja med att prata med henne. Att hälsa på henne är en bra början. När ni väl lärt känna varandra och pratat, asså inte bara hälsat på varandra! Utan verkigen blivit kompisar.  Då kan ni kanske prata om känslor, kärlek och hur hon mår. Att direkt ta första steget med att hon ska till en kurator tror jag bara gör henne sur. Visst vill du bara henne väll. Men det kan va svårt för henne att förstå det just då. Om hon själv inte tagit det steget och pratat med någon så kommer det vara jobbigt om någon gör det ått henne! Lycka till och hoppas att du förstår vad jag menar 😊
  /Anonym

 • Personer som mår dåligt behöver ofta hjälp av någon som är kunnig inom det området. Mitt tips är att du inte fokuserar på att hon mår dåligt utan försöker få henne att se att allt är mycket bättre än vad hon tror. Alla har vi våra perioder i tonåren då vi mår riktigt kasst. Jag har anorexia och mår själv dåligt men jag skulle aldrig låta det gå utöver någon jag älskade. Dock är vi alla olika så var på din vakt om hon försöker få med sig dig i det dystra. Annars tycker jag att man ska gå efter känslan som i ditt fall är kärlek. 
  /Anonym

 • Jag förstår jag också kär men vågar inte fråga.
  /Anonym
Till toppen av sidan