Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför har jag svårt att få utlösning?

Fråga

Jag är en kille på 20 år som har varit sexuellt aktiv med både kvinnor och män, men aldrig upplevt det speciellt bra. Intimiteten med en annan person är trevlig, men jag har väldigt svårt att få utlösning. Vilket ofta leder till att den andra parten känner sig otillräcklig.

Det här har flera gånger hindrat mig från att inleda relationer, vilket känns väldigt tråkigt. Varför har jag svårt att få utlösning?

Svar

Det är bra att veta om att orgasm och utlösning inte är samma sak. Vissa får orgasm men ingen utlösning. För andra är det tvärtom. Men det vanligaste är att orgasm och utlösning kommer samtidigt.

Problem med att få orgasm och utlösning kan bero på flera saker, som till exempel stress, oro och prestationskrav. Alkohol och vissa mediciner, till exempel läkemedel mot depression, kan också göra det svårare att få orgasm.

Problemen kan även ha att göra med på vilket sätt du har sex, vem du har sex med och hur relationen till den personen är, hur du mår eller vad du har varit med om tidigare i livet.

Kan du få orgasm och utlösning när du onanerar kan du försöka göra något liknande när du har sex med en annan person. Har du svårt att få utlösning även när du onanerar kan det vara bra att börja med att pröva lite olika sätt att onanera på.

För att få utlösning och orgasm är det viktigt att försöka slappna av och bara njuta, även om det är lättare sagt än gjort. Det kan hjälpa att försöka fokusera på sånt som gör dig kåt, till exempel nåt du känner, ser, lyssnar på eller fantiserar om.

Det kan vara svårare att få orgasm och utlösning om du oroar dig för vad den du har sex med ska tycka eller om du bara tänker på att du ska komma. Oron för att den du har sex med ska känna sig otillräcklig kan ha att göra med din självkänsla.

En svag självkänsla kan till exempel innebära att man:

  • känner sig dålig
  • inte tycker att man är värd något
  • inte tar för sig i olika situationer
  • försöker vara andra till lags.

Här på sajten kan du få tips om vad du själv kan göra för att stärka din självkänsla. Du kan även få hjälp med det genom att prata med en kurator eller en psykolog på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Hen kan också hjälpa dig att komma fram till vad du kan göra för att sex ska kännas bra och att du vågar inleda relationer med personer du gillar.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan