Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför blir jag svartsjuk på min kille?

Fråga

Jag undrar varför jag blir svartsjuk på min kille? Jag tror en massa saker om honom fast jag litar på honom.

Svar

Att känna sig svartsjuk är någonting som de flesta upplever någon gång. Ibland kan man få fantasier och tankar som inte stämmer om den man är tillsammans med, precis som du skriver.

Tankarna och fantasierna kan bli starkare när du inte mår bra. Vissa dagar kan självförtroendet och självkänslan vara stark. Andra dagar kan du känna dig dålig och ha mindre tro på dig själv och ditt värde. Då kan svartsjukan och osäkerheten kännas starkare.

Svartsjuka kan alltså bero på att du har dålig självkänsla, att du nedvärderar dig själv och kanske inte tycker att du är värd att älska. Men svartsjuka kan också bero på saker som den du är tillsammans med gör.

Din kille kanske flirtar väldigt mycket, tittar mycket på andra på ett flirtigt sätt eller pratar mycket om hur snygga och bra andra är. Då behöver du prata om det med din kille. Du kan tala om att du inte tycker att det är okej och att det inte känns bra. Om din kille inte vill ändra sitt beteende ska du nog lämna den relationen.

Att vara lite svartsjuk ibland är vanligt och ingår i livet. Men om du är så svartsjuk att det påverkar dig, din relation och din vardag utan att det finns någon anledning till det så behöver du få hjälp. Då kan du kontakta en ungdomsmottagning och prata med en kurator där. Du kan också prata med och få hjälp av en skolkurator om du går i skolan.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Till toppen av sidan