Panik - lämna sidan!
Fråga

Var kan jag få hjälp med min ortorexi?

Fråga

Jag tror att jag har ätstörningen ortorexi men har svårt att hitta information om just denna ätstörning. Finns det någonstans man kan vända sig för att få hjälp med att bli av med ortorexi, såsom stödgrupper, psykiatriker, läkare eller liknande?

Svar

Vad bra att du tänker söka hjälp för dina ätproblem. Det kan vara svårt att ta sig ur en ätstörning på egen hand. Man behöver oftast både professionell hjälp och stöd av människor som finns i ens närhet.

Ortorexi är ett begrepp som ibland används om man är så fixerad vid att äta nyttigt och motionera att det till slut blir ohälsosamt. I stället får man brist på energi och näringsämnen.

Om du till exempel äter för fettsnålt kan du både få brist på viktiga fettsyror och vitaminer. Du kan bli nedstämd, få problem med minnet, bli känslig för infektioner, få sämre sårläkning, försämrat mörkerseende med mera. Du får inte heller tillräckligt med energi, det vill säga bränsle till kroppen. Då blir du trött och orkeslös, får sämre blodcirkulation och känner dig frusen om händer och fötter. Humöret påverkas och du blir lätt arg eller ledsen och magen börjar ofta krångla. Du kan gå ner i vikt och på sikt riskerar du att utveckla anorexi. Den risken finns också om man undviker kolhydratrika livsmedel.

Fixeringen vid att äta ”rätt” kan leda till att du undviker situationer där du umgås kring mat och det kan leda till social isolering. Det är också väldigt jobbigt när allt kretsar kring hur du ska äta eller träna. Det tar en massa energi från annat som är viktigt i livet.

Ortorexi behandlas på samma sätt som andra ätstörningar. Jag tycker att du ska söka hjälp så snart som möjligt. Ju längre du väntar med att söka hjälp för ätproblemen, desto svårare kan det vara att ta sig ur dem.

Det ser väldigt olika ut med behandling av ätstörningar på olika platser i landet. Du kan börja med att kontakta en vårdcentral, elevhälsan eller en ungdomsmottagning så kan de hjälpa dig vidare till rätt ställe. Prata gärna med någon vuxen hemma som kan hjälpa dig att boka en tid.

Med vänliga hälsningar

Anna Karlsson, dietist

Till toppen av sidan