Fråga

Vad ska jag göra när han jag gillar är ihop med någon annan?

Fråga

Jag gillar en tjej jättemycket, förra sommaren mådde jag dåligt och var ledsen för att hon hade en kille. Jag mår fortfarande dåligt ibland och vill inte säga det till någon, för det låter larvigt att jag mår dåligt över att hon har kille. Men jag gillar henne så mycket. Jag vet inte vad jag ska göra!

Svar

Jag förstår att du tycker att det är jobbigt att vara kär i någon som redan har en kille. Det gör ont att tycka om någon som inte känner samma sak tillbaka.

Jag tror tyvärr det bästa för dig är om du försöker att inte tänka på henne som någon du kommer att bli ihop med. Även om det kan bli ni två en dag, är det just nu inte bra för dig att tänka på henne på det sättet, eftersom det gör dig så ledsen.

Jag vet att det inte är så enkelt, att bara sluta tänka på någon, men jag tycker att du ska fundera lite på hur du ska hantera dina känslor för den här tjejen. Kanske kan det hjälpa om du tänker på hene lite som om hon var en kändis. Man kan tycka att en känd person, typ musiker eller filmskådis, är helt underbar. Man kan fantisera om hur det skulle vara att vara tillsammans med den personen, samtidigt som man vet att det aldrig kommer att bli så.

När du har dessa känslor för någon du inte kan få, kan du också vara öppen för kärlekskänslor för andra personer. När du träffar nya personer som du gillar så kan du flirta lite. För att känna efter lite hur det känns att tänka på andra som möjliga personer att bli kär i.

Kanske du behöver öva dig lite i att flirta med andra? Om du ser någon som du gillar, pröva att möta den personens blick, och ge personen ett leende. Kanske kan du börja småprata lite Kanske blir det inte kärlek, men jag tror det kan hjälpa dig att börja tänka att det finns andra som skulle kunna få din kärlek. Någon som också kan ge dig kärlek tillbaka.

Träffa dina vänner, bada, fika, gör utflykter och annat kul tillsammans. Fundera ut vad du gillar att göra, vad gör dig glad? Att ha roligt med andra brukar vara ett bra sätt att försöka att sluta tänka på det som känns jobbigt. Att vara ensam hemma brukar inte funka så bra.

Om du fortsätter att må dåligt kan du prata med en kurator på skolan eller på en ungdomsmottagning. Kuratorn kan ge dig stöd, råd och tips på hur du ska göra för att livet ska kännas bra.

Med vänliga hälsningar

Lisa Jobson, kurator

Till toppen av sidan