Fråga

Vad kan man göra åt tvångstankar?

Fråga

Jag lider av tvångstankar och det påverkar min relation till min flickvän. Jag skulle vilja ha lite tips på hur jag ska behandla det.

Svar

Tankarna uppstår för att du försöker undvika att tänka på dem eller känna de känslor som uppkommer i samband med dem. Ju mer du försöker undvika den obehagliga tanken, bilden eller känslan, desto mer vill den komma tillbaka.

Ju mer du kämpar för att hålla den borta, desto mer kommer den att vilja ha din uppmärksamhet. Du får kämpa hårdare och hårdare, men det går inte att vinna. För att komma ur den här kampen måste du istället ge upp.

Du måste helt enkelt låta de obehagliga bilderna, tankarna eller känslorna komma fram, utan att försöka undvika dem. Det kommer antagligen att ge dig ångest, men när du så småningom lärt dig att klara av de jobbiga känslorna, kommer din ångest minska.

För att klara av att stå ut med ångest är det bra att träna på någon avslappningsteknik eller kanske meditation. För hjälp med det finns det till exempel hos 1177 Vårdguiden ljudfiler att lyssna på.

Det finns också många appar att ladda ner till sin telefon eller surfplatta, både såna som är gratis och såna som du köper.

Jag tror också att det är bra om din flickvän vet hur du har det. Hon kan hjälpa dig att bli kvitt ditt tvång genom att stötta dig när du får ångest

Det här är ett mycket kort sammandrag av hur man kan behandla tvångstankar. Det är vanligt att man behöver hjälp av någon annan för att klara av det. Den hjälpen kan du få hos en psykolog på en ungdomsmottagningvårdcentral eller på en psykiatrisk klinik.

Med vänliga hälsningar
Margareta Sörlin, psykolog

Till toppen av sidan