Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad kan jag göra åt tvångstankar?

Fråga

Jag lider av tvångstankar och det påverkar min relation till min flickvän. Jag skulle vilja ha lite tips på vad jag kan göra åt det? 

Svar

För att bli av med tvångstankarna måste du låta tankarna komma, utan att försöka undvika dem. Tvångstankarna uppstår nämligen när du försöker undvika dem.  
 
Tvångstankar kan också uppstå när du försöker att undvika de känslor som kommer i samband med tankarna. Ju mer du försöker undvika den obehagliga tanken eller känslan, desto mer kommer den tillbaka. Det gör att du får kämpa hårdare och hårdare, utan att det hjälper.  

För att bli av med tvångstankarna måste du istället ge upp. Det kommer antagligen att ge dig ångest, men när du så småningom lärt dig att klara av de jobbiga känslorna, kommer din ångest minska. 

Jag tror också att det är bra att du förklarar för din flickvän hur du har det. Då kanske hon kan hjälpa dig att bli av med ditt tvång genom att stötta dig när du får ångest. 

Det är vanligt att man behöver professionell hjälp för att klara av att bli av med tvångstankar. Det kan du få av en psykolog på en ungdomsmottagning eller på en vårdcentral. Du kan också få hjälp på bup om du är under 18 år eller en vuxenpsykiatrisk mottagning om du är över 18 år.

Du kan fråga den psykolog du träffar om hen kan ERP, det är en metod som fungerar för tvångssyndrom.

Med vänliga hälsningar 
Margareta Sörlin, psykolog 

Mer på UMO

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Frågor & svar

Hur slutar jag vara överdrivet rädd för att bli smittad?

Det kan till exempel vara att det finns en liten fläck någonstans där jag är. Då tänker jag att det kanske är blod, och även om jag inte rör vid fläcken utan direkt går därifrån och tvättar händerna, så tänker jag sen att jag kanske ändå råkade göra det.

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Till toppen av sidan