Panik - lämna sidan!
Fråga

Vad kan jag göra åt tvångstankar?

Fråga

Jag lider av tvångstankar och det påverkar min relation till min flickvän. Jag skulle vilja ha lite tips på vad jag kan göra åt det? 

Svar

För att bli av med tvångstankarna måste du låta tankarna komma, utan att försöka undvika dem. Tvångstankarna uppstår nämligen när du försöker undvika dem.  
 
Tvångstankar kan också uppstå när du försöker att undvika de känslor som kommer i samband med tankarna. Ju mer du försöker undvika den obehagliga tanken eller känslan, desto mer kommer den tillbaka. Det gör att du får kämpa hårdare och hårdare, utan att det hjälper.  

För att bli av med tvångstankarna måste du istället ge upp. Det kommer antagligen att ge dig ångest, men när du så småningom lärt dig att klara av de jobbiga känslorna, kommer din ångest minska. 

Jag tror också att det är bra att du förklarar för din flickvän hur du har det. Då kanske hon kan hjälpa dig att bli av med ditt tvång genom att stötta dig när du får ångest. 

Det är vanligt att man behöver professionell hjälp för att klara av att bli av med tvångstankar. Det kan du få av en psykolog på en ungdomsmottagning eller på en vårdcentral. Du kan också få hjälp på bup om du är under 18 år eller en vuxenpsykiatrisk mottagning om du är över 18 år.

Du kan fråga den psykolog du träffar om hen kan ERP, det är en metod som fungerar för tvångssyndrom.

Med vänliga hälsningar 
Margareta Sörlin, psykolog 

Till toppen av sidan