Fråga

Vad innebär det att ha borderline?

Fråga

Jag har precis fått diagnosen borderline och undrar om man kan ha det olika mycket? Om man kollar på internet så låter det jättehemskt, som om man aldrig kommer att få ett bra liv. Jag mår inte bra, skär mig och så men funkar ofta bra också. Kommer det bara bli mer och mer ju äldre jag blir?

Svar

Man kan absolut ha olika mycket besvär om man har diagnosen borderline. De som har fått diagnosen har ju olika personligheter och olika mycket svårigheter.

Många har drag av det som kallas borderline. Jag skulle nog säga att alla befinner sig på en skala där en del har väldigt lite drag av borderline och andra har mer. Men för att få diagnosen borderline behöver du uppfylla vissa kriterier.

Diagnosen borderline finns för att beskriva vissa beteenden, tankar och svårigheter.

Att ha borderline brukar betyda att du är känslomässigt instabil. Det betyder att du kan ha humörsvängningar, att du ofta har svårt att stå ut med jobbiga känslor och att du ibland kanske skadar dig för att försöka hantera det som är jobbigt.

Det är inte säkert att du kommer att ha diagnosen hela livet, det betyder bara att du har vissa svårigheter just nu. Det behöver alltså inte bli värre och värre, utan kan mycket väl bli tvärtom, bättre och bättre tills du inte längre har några problem.

Du är ung och har hela livet framför dig. Din hjärna utvecklas intensivt och din personlighet också. Det kan mycket väl vara så att du känner dig annorlunda och mår mycket bättre om något år.

För att kunna få en bra behandling, till exempel rätt sorts samtalskontakt, så kan det behövas en diagnos som beskriver det som är problemet. Tanken med att få en diagnos är att du ska få den hjälp du behöver för att må bra.

Jag hoppas att du har kontakt med en psykolog som kan hjälpa dig. Försök att vara så uppriktig du kan med hur du mår och hur du har det och ge inte upp. Se till att använda dig av den hjälp du får så att du kan må bättre och börja se livet på ett annat sätt.

Tänk på att du i första hand är du, en unik person med egna tankar och känslor, styrkor och svagheter. Diagnosen handlar om vissa specifika svårigheter och säger väldigt lite om vem du egentligen är.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan