Panik - lämna sidan!
Fråga

Vad är social fobi?

Fråga

Jag under lite om social fobi, vad är det för något? Hur vet man om man har social fobi?

Svar

Social fobi är ett äldre namn för det som nu kallas social ångest. Det innebär att man är rädd för sociala sammanhang. Man kan vara rädd för en massa olika saker, till exempel att redovisa för klassen, prata med lärare eller rektorn, prata i telefon, äta på restaurang, eller annat.

Det är vanligt att man är lite rädd för såna här saker Att redovisa för klassen är någonting som de allra flesta tycker är lite nervöst och obehagligt. Det behöver inte innebära att man har social ångest.

Man kan också vara rädd för att göra bort sig eller väcka uppmärksamhet på andra sätt utan att det är ångest eller en fobi.

Om man vill få hjälp att undersöka om man har social ångest behöver man träffa någon som är kunnig inom området. Man kan ta kontakt med skolkuratorn som kan hjälpa en att få kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Någon vuxen hemma kan också hjälpa till med den kontakten.

Social ångest går bra att träna bort. Du kan träna genom att göra sånt du tycker känns jobbigt. Men du ska ta det försiktigt, i små steg. Det bästa är om man gör det tillsammans med en kurator eller psykolog inom elevhälsan eller bup.

Med vänliga hälsningar

Margareta Sörlin, psykolog

Till toppen av sidan