Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad är social fobi?

Fråga

Jag undrar lite om social fobi, vad är det för något? Hur vet man om man har social fobi?

Svar

Social fobi är ett äldre namn för det som nu kallas social ångest. Det innebär att man är rädd för sociala sammanhang. Man kan till exempel vara rädd för att redovisa för klassen, prata med lärare eller rektorn, prata i telefon, äta på restaurang, eller annat.

Det är vanligt att man är lite rädd för såna här saker. Att redovisa för klassen är någonting som de allra flesta tycker är lite nervöst och obehagligt. Men det behöver inte betyda att man har social ångest.

Man kan också vara rädd för att göra bort sig eller väcka uppmärksamhet på andra sätt utan att det är en fobi eller ångest.

Social ångest går att träna bort. Du kan träna genom att göra sånt du tycker känns jobbigt. Men du ska ta det försiktigt, i små steg. Det bästa är om du kan göra det tillsammans med en kurator eller psykolog på elevhälsan eller bup.

Om du vill veta om du har social ångest eller tycker att det är svårt att träna bort på egen hand kan du få hjälp av en kurator, psykolog eller psykoterapeut. Du kan till exempel kontakta skolkuratorn eller skolsköterskan om du går i skolan eller träffa en kurator eller psykolog på en ungdomsmottagning. De kan också hjälpa dig att få kontakt med bup, barn- och ungdomspsykiatrin eller en öppenpsykiatrisk mottagning för dig som är över 18 år, om det behövs.

Med vänliga hälsningar
Eva Holmberg, psykolog

Mer på UMO

Artikel

Ångest

Nästan alla känner ångest ibland. Du kan få hjälp om ångesten gör livet jobbigt för dig.

Artikel

Vad hjälper mot ångest?

Ångest är jobbigt och obehagligt, men det finns saker som hjälper.

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Till toppen av sidan