Fråga

Min pojkvän utsatte mig för sexuella övergrepp

Fråga

För några år sen började snacka med en kille och vi blev sen ihop. Det var ett väldigt seriöst förhållande trots att vi inte var så gamla, och jag älskade honom verkligen. När vi hade varit ihop i några månader började han tjata ganska mycket om sex. Fast jag såg de inte då som tjat.

Jag visste inte om jag var redo men han förstod inte vad jag menade. Jag försökte förklara på alla sätt jag kunde och la verkligen ner kraft på att få honom att förstå. Men han verkade inte göra det och jag började ursäkta mig hela tiden och be om förlåtelse.

Jag hade inte haft sex med någon tidigare. När jag senare hade det med honom vet jag fortfarande inte om det var för att jag ville eller endast för hans skull. Därefter blev det lugnare ett tag, men jag ville inte lika mycket och ofta som honom så han började tjata igen.

En gång för cirka ett och ett halvt år sen när vi hade sex sa jag nej. Han fortsatte. Då sa jag sluta. Han fortsatte. Då tog jag mina händer på hans axlar för att han skulle stanna upp och jag kollade på honom. Då sa han ''vänta jag kommer snart'' och fortsatte tills han kom. Det var inte jättelång tid men under den tiden var det ändå jobbigt. Jag låg under honom utan att riktigt kunna säga till mer, och bara kände mej tafatt och äcklig.

Efteråt vände jag mig från honom och jag tror att jag grät. Men han kramade mig och fick mg att tänka ''tack och lov att han finns i mitt liv''. Det är egentligen sjukt hur fel jag uppfattade allting.

För snart ett år sen tog det slut. Men jag har fastnat på det där med allt tjatande och händelser som jag inte ville, och inte var med på. Ibland känns det som jag tappar fotfästet, fattar ingenting.

Svar

Det är allvarligt att du blev tvingad till sex mot din vilja. Din före detta pojkvän kränkte dig och utsatte dig för ett sexuellt våld. Att du blev kränkt sexuellt är väldigt personligt och intimt, vilket kan vara anledningen till att du känner att du fastnat i detta och tappar fotfästet ibland. Därför är det är inte konstigt om du mår dåligt ibland.

För att du ska kunna släppa det som hände och må bättre, tror jag att du behöver prata med någon professionell samtalkontakt om detta som en kurator eller psykolog. Du kan gå till en ungdomsmottagning för att träffa någon där, eller till elevhälsan och prata med skolkuratorn eller skolsköterskan.

Det din före detta pojkvän gjorde mot dig är självklart olagligt, han har utsatt dig för sexuella övergrepp. Du kan tillsammans med din samtalskontakt diskutera ifall du vill polisanmäla honom.

Det är alltid viktigt att ta hand om sig själv på ett bra sätt, men när man har varit med om något jobbigt är det extra viktigt. Så ta hand om dig och pyssla om dig själv lite extra. Var snäll, tröstande och förstående mot dig själv.

Gör också saker som du tycker är roliga och avkopplande. Förhoppningsvis tänker du inte på det som hänt då och det är jättebra. Du behöver vila från tankarna, för att hämta kraft och energi för att orka ta tag i dem senare.

Med vänliga hälsningar

Eva Holmberg, psykolog

Till toppen av sidan