Panik - lämna sidan!
Fråga

Min pojkvän tjatade och hade sex mot min vilja

Fråga

För några år sen började jag snacka med en kille och vi blev sen ihop. Det var ett väldigt seriöst förhållande trots att vi inte var så gamla, och jag älskade honom verkligen. När vi hade varit ihop i några månader började han tjata ganska mycket om sex. Fast då såg jag det inte som tjat.

Jag sa att jag inte visste inte om jag var redo för sex men han förstod inte vad jag menade. Jag försökte förklara på alla sätt jag kunde och la verkligen ner kraft på att få honom att förstå. Men han verkade inte göra det och jag började ursäkta mig hela tiden och be om förlåtelse.

Jag hade inte haft sex med någon tidigare. När jag senare hade det med honom vet jag fortfarande inte om det var för att jag ville eller endast för hans skull. Efter det blev det lugnare ett tag, men jag ville inte lika mycket och ofta som han, så han började tjata igen.

En gång för cirka ett och ett halvt år sen när vi hade samlag sa jag nej men han fortsatte. Då sa jag sluta. Han fortsatte. Då kollade jag på honom och tog mina händer på hans axlar för att han skulle stanna upp. Då sa han ''vänta jag kommer snart'' och fortsatte tills han kom. Det var inte jättelång tid men under den tiden var det ändå jobbigt. Jag låg under honom utan att riktigt kunna säga till mer, och bara kände mig tafatt och äcklig.

Efteråt vände jag mig från honom och jag tror att jag grät. Men han kramade mig och fick mig att tänka ''tack och lov att han finns i mitt liv''. Det är egentligen sjukt hur fel jag uppfattade allting.

För snart ett år sen tog det slut. Men fortfarande tänker jag på allt tjatande och sex som jag inte ville ha, och inte var med på. Ibland känns det som jag tappar fotfästet och fattar ingenting.

Svar

Det är allvarligt att du blev tvingad till sex mot din vilja. Det din före detta pojkvän gjorde är olagligt, han utsatte dig för ett  sexualbrott. Att du blev kränkt sexuellt är väldigt personligt och intimt och det är inte konstigt att du tänker på och mår dåligt över det som hände.

För att du ska må bättre tror jag att du behöver prata med någon om det som hänt, till exempel en kurator eller psykolog. Du kan gå till en ungdomsmottagning för att träffa någon där, eller till elevhälsan och prata med skolkuratorn eller skolsköterskan.

Den du pratar med kan också hjälpa dig att göra en polisanmälan om du vill det.

När du har varit med om något jobbigt är det extra viktigt att försöka vara snäll, tröstande och förstående mot dig själv. Gör saker som du tycker är roliga och avkopplande. Förhoppningsvis tänker du inte på det som hänt då och det är jättebra eftersom du ibland behöver vila från tankarna.

Med vänliga hälsningar
Eva Holmberg, psykolog

Aktuella artiklar

ArtikelVåldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt.

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

ArtikelPsykolog

Eva Holmberg berättar om sitt jobb som psykolog på en ungdomsmottagning.

ArtikelKurator

Lisa Jobson berättar om sitt jobb som kurator på en ungdomsmottagning.

Elevhälsan

Här hittar du information om elevhälsan. Kolla på din skolas sajt eller informationskanal om du vill veta hur du kontaktar elevhälsan. Eller fråga en lärare.

Till toppen av sidan