Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min pojkvän gör slut om jag fortsätter skära mig!

Fråga

Jag är 16 år, och jag och min pojkvän har varit tillsammans i fyra månader. Han vet att jag inte mår så bra just nu. Han vet även att jag har skurit mig. Efter att han märkte det första gången lovade jag honom att sluta och att jag aldrig skulle göra det igen.

Men nu två månader senare har jag börjar skära mig igen och kan inte sluta. Han märkte det för någon dag sen och blev jättebesviken och ledsen. Men när allt blir för jobbigt ser jag det som den enda utvägen, vet inte vad jag ska göra annars. Får panik.

Nu sa han ”gör du det en gång till är det slut mellan oss”. Han är rädd att det ska gå längre, alltså att jag kommer ta livet av mig. Jag lovade även den här gången att det aldrig skulle hända igen, men jag kan inte sluta. Det är omöjligt. Jag är beroende, jag måste skära mig.

Vad ska jag göra för att det inte att det ska ta slut mellan oss?

Svar

Jag tycker att du ska berätta för din pojkvän att du inte har kontroll över skärandet, men att du önskar att han finns där för dig och bryr sig om dig.

För personer runt omkring blir det ofta skrämmande att någon skär sig. Din pojkvän gör det han tror ska hjälpa dig. Men vanligtvis behöver man trygghet och kärlek om man ska sluta skära sig, inte hot om att relationen ska ta slut.

Oavsett hur det blir mellan dig och din pojkvän behöver du söka hjälp. Att skära sig är ett farligt sätt att hantera sina känslor. Du behöver få hjälp med att hitta andra sätt. Din pojkvän kommer antagligen att känna sig lugnare om han vet att du har stöd av någon annan. Det kommer nog att göra att er relation blir tryggare och bättre.

Du kan kontakta bup, barn- och ungdomspsykiatrin för att få hjälp. De som jobbar där är vana att träffa unga som skär sig och kan erbjuda bra stöd och hjälp.

Du kan be någon vuxen du litar på att hjälpa dig att kontakta bup om du tycker det är svårt att göra det själv. De kan vara en förälder, skolkurator, skolsköterska eller någon på en ungdomsmottagning. Du kan också kontakta organisationen SHEDO som stöttar personer som skadar sig själva.

Det du kan testa att göra själv är att börja med att ta bort saker som du brukar skada dig själv med. När du känner att du behöver skada dig själv kan du försöka ta några djupa andetag och vänta en stund, och under tiden du väntar försöker du förstå vad du känner och tänker. Är det oro du känner eller är det tomhet eller kanske ledsenhet?

Många skär sig för att minska oro och ångest, eller ta bort obehagliga tomhetskänslor. Det kan ge en stor lättnad en liten stund och därför är det är inte konstigt att du känner dig beroende. Även om man tar bort den jobbiga känslan för stunden så brukar ångesten öka sen. Ångesten i sig är inte farlig, det som kan bli farligt är om du fortsätter att skada dig själv.

Genom att lägga märke till dina känslor och tankar kan du få mer kontroll över situationen, och även lära känna dig själv bättre. Det har du glädje av hela livet.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Att stötta någon med självskadebeteende

Du kan inte ensam få någon att sluta självskada. Men du kan stötta personen.

Egna berättelser

Kuratorn och kursen fick mig att sluta med självskada

I 8:an var jag på gränsen till anorektisk, och jag gillade det. I 7:an skadade jag mig, och hela min kompisgrupp mådde psykiskt dåligt. I 8:an var det som värst, men det var först i 9:an som jag försökte ta tag i mina problem.

Svara varandra

Jag tror min vän skadar sig själv - vad ska jag säga?

Om hon öppnar upp till mig och berättar att hon skadar sig vad ska jag säga då?

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Till toppen av sidan