Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Hur skjuter jag fram mensen utan p-piller?

Fråga

Kan man skjuta fram mensen man till exempel ska resa bort? Jag har hört att det finns några tabletter som man kan ta. Hur gör man och behöver man recept?

Svar

Ja, det stämmer att det finns tabletter som man kan ta för att skjuta fram mensen.

För att det ska funka behöver du börja med tabletterna tre dagar innan mensen förväntas komma. Sen fortsätter du med tabletterna så länge som du vill skjuta på mensen, men högst i två veckor. När du slutar med tabletterna brukar mensen komma efter två till tre dagar.

För att hämta ut tabletterna på ett apotek behövs ett recept. Det kan du enklast få hjälp med på en vårdcentral. Ibland går det även att få hjälp av läkare på ungdomsmottagning eller av skolläkaren. Men eftersom ungdomsmottagningar och skolan inte har läkare på plats varje dag brukar det vara enklast att kontakta vårdcentralen.

Med vänliga hälsningar
Anna Eklund, sjuksköterska

Mer på UMO

ArtikelFrågor och svar om mens

Kan jag bada när jag har mens? Kan en tampong försvinna? Kan jag ha mens om jag är gravid och kan jag bli gravid under mensen? Här kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om mens.

Fråga UMOVarför funkar det inte att skjuta på mensen?

Jag ville skjuta på min mens och hoppade då över mina sockerpiller och började direkt på nästa karta. Det gick i en vecka sen kom mensen i alla fall. Varför har jag fortfarande mens?

Till toppen av sidan