Fråga

Kan jag ha sex medan jag vaccinerar mig mot HPV?

Fråga

Jag vaccinerar mig med Gardasil och har tagit två sprutor hittills. Jag vet att man helst inte ska ha haft sex med någon om man vaccinerar sig, men hur nära kontakt krävs för att vaccinet inte ska fungera? Spelar det väldigt stor roll om man har sex ändå? Jag har nämligen haft samlag med kondom.

Svar

Om du har samlag under eller före vaccinationstillfällena så är det bättre att du har det skyddat än oskyddat. Men skydd som till exempel kondom skyddar inte hela området, men är ändå ett mycket bra. 

Men det är rätt som du säger att du får det bästa skyddet om du inte har haft sex med någon när man tar vaccinationerna. Det beror på att HPV smittar vid intim kontakt av hud och slemhinnor, och är sexuellt överförbart. 

Vaccin mot det som kallas HPV skyddar mot flera olika typer av virus inom den gruppen. Gardasil skyddar mot fyra av typerna. Två av typerna kan ge upphov till livmoderhalscancer. Kondylom, som främst orsakas av två andra typer, är en mycket vanlig könssjukdom som vaccinet kan skydda mot.

Det är värt att vaccinera sig även om man har haft sex, eftersom vaccinet skyddar mot olika typer av HPV. Den eller de man har sex med kanske inte bär på något virus eller bara på ett. Då skyddar vaccinet ändå mot de övriga typerna. Därför rekommenderas man att vaccinera sig ändå.

Med vänliga hälsningar

Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan