Panik - lämna sidan!
Fråga

Kan jag få en blodpropp av p-piller?

Fråga

Jag bytte nyligen från Zoely till Yaz. Men så läste jag på nätet att de en har ökad risk för blodpropp, och att det är många unga tjejer som till och med har dött av dem. Är det sant eller är det bara en myt? Jag är sjukt orolig och vågar inte börja med p-pillren.

Svar

Du kan lugnt börja äta dina Yaz om du inte har några riskfaktorer som till exempel ärftlighet för blodpropp eller kraftig övervikt.

Alla p-piller medför en liten ökad risk för blodpropp. Men risken är väldigt liten. Det är till exempel betydligt större risk att få en blodpropp om du är gravid än när du äter p-piller.

I Sverige är alla barnmorskor och läkare väldigt noga med att kolla upp eventuella riskfaktorer, som till exempel rökning, övervikt och sjukdomar, innan vi skriver ut recept på p-piller. Har du fått ett recept på p-piller kan du alltså känna dig helt trygg med att börja äta dem.

Skulle du av någon anledning inte må bra av dina p-piller ska du självklart sluta med dem och pröva någon annan typ av skydd istället. Det kan du få hjälp med på ungdomsmottagningen.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan