Panik - lämna sidan!
Fråga

Jag är stressad och vill vara perfekt på allt

Fråga

Jag har ett ganska stort problem med stress och försöker verkligen göra någonting åt det.

Ett problem är att jag alltid försöker bete mig som att jag är äldre, istället för att leva i nuet. Jag har även problem med mina krav på mig själv, inte bara i skolan och så.

Jag vill vara en glad och social tjej. Jag vill vara den perfekta dottern, jag vill ha fina kläder, jag vill att skolan ska funka och att jag ska vara vältränad. Listan kan bli lång.

Det här är något jag under hela mitt liv har skämts för och förnekat. Vad ska jag göra?

Svar

Det är jättebra att du börjat tänka på vad det är som gör att du känner dig stressad.

Precis som du skriver kan svårigheter att leva i nuet och att du ställer höga krav på dig själv göra att du känner dig väldig stressad.

När man känner som du brukar det ofta handla om att man behöver bygga upp sin självkänsla. Det går att träna upp sin självkänsla. Du kan förbättra den både genom att öva själv och genom att ta hjälp från andra.

Det viktigaste är att börja peppa dig själv och försöka tänka på att du är bra och att du är värd att må bra. Ett sett att göra det är att svara på följande frågor:

  • Vilka är mina bästa egenskaper?
  • Vad gör jag som är bra?
  • Vad mår jag bra av?

De här frågorna kan du påminna dig själv om ofta och tänka mer på.

Det kan också öka din självkänsla om du utmanar dig själv och märker att du klarar saker som du kanske oroar dig för eller inte brukar göra. Försök också att inte jämföra dig med andra.

Ställ dig de här frågorna när du känner dig rädd för att du inte ska duga:

  • Är det troligt att andra inte tycker att jag, eller det jag gör, duger?
  • Vad är det värsta som skulle kunna hända om jag bara är mig själv utan att jämföra mig med andra?

När du ställer de här frågorna till dig själv kan du få en mer verklig uppfattning av läget och förbereda dig inför saker som känns svåra och jobbiga.

Om du ofta jämför dig med andra kan det också vara bra att försöka tänka på alla delar hos den du jämför dig med. Ofta tänker du kanske bara på det du tycker är fint med den du jämför dig med.

Det kan vara bra att ha någon att prata med när du tränar upp din självkänsla. Någon som kan peppa och som kan hjälpa till att hitta nya utmaningar och påminna om hur bra du är. Du kan till exempel ta hjälp av en kurator på en ungdomsmottagning. De är vana att hjälpa andra att förbättra sin självkänsla.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Till toppen av sidan