Fråga

Jag kan inte leva i nuet

Fråga

Jag har ett ganska stort problem med stress och försöker verkligen göra någonting åt det. Dels att jag alltid försökt bete mig som jag är äldre, istället för att leva i nuet. Jag har även problem med mina krav på mig själv, inte bara genom skolan och så. 

Jag vill vara en glad, social tjej i andras ögon, att jag ska vara den perfekta dottern, att jag ska ha fina kläder, att skolan ska rulla på, att jag ska vara vältränad. Listan kan bli lång. Det här är något jag under hela mitt liv har skämts för och också förnekat.

Jag letar även hejdlöst efter kärleken. Jag letar överallt: i affären, på bussen eller till och med när jag går ut med soporna. Varje gång en kille pratar med mig, eller jag tycker någon verkar intressant, dagdrömmer jag konstant om honom. Jag bildar min egen drömprins av killen ifråga. Trots att jag inte vet någonting om honom. Varför gör jag så?

Svar

Det är jättebra att du själv börjat reflektera över vad det är som gör att du känner dig stressad. Att du inte längre förnekar det du tycker känns jobbigt är ett stort steg i rätt riktning.

Precis som du skriver kan svårigheter att leva i nuet och att man ställer höga krav på sig själv göra att man känner sig väldig stressad.

När man känner som du brukar det ofta handla om att man behöver bygga upp sin självkänsla. Det går att träna upp sin självkänsla. Man kan förbättra den både genom att öva själv och genom att ta hjälp från andra.

Det viktigaste är att börja peppa sig själv och försöka tänka på att man är bra och att man är värd att må bra. Det kan vara bra att ställa följande frågor till sig själv:

  • Vem är jag?
  • Vilka är mina bästa egenskaper?
  • Vad gör jag som är bra?
  • Vad mår jag bra av?

Det är något man ofta behöver påminna sig själv om och fokusera mer på. Att utmana sig själv och se att man klarar saker som man kanske oroar sig för eller inte brukar göra i vanliga fall kan också öka självkänslan. Det kan vara till exempel att försöka att inte jämföra sig med andra.

Ställ dig gärna frågan "Vad det är som gör att just detta känns svårt?" Ett svar skulle kunna vara att du är rädd för att du inte ska duga. Då gäller det att ifrågasätta detta:

  • Är det troligt att andra inte skulle tycka att jag duger som jag är?
  • Vad är det värsta som skulle kunna hända om jag bara är mig själv utan att jämföra mig med andra?"

Det är ett sätt att både få en mer realistisk bild och också förbereda sig inför saker som känns svåra och jobbiga.

Om man ofta jämför sig med andra kan det också vara bra att försöka tänka på alla delar hos den man jämför sig med. Ofta jämför man kanske bara något som man är missnöjd med hos sig själv, med den bästa delen hos en annan person.

Det kan vara bra att ha någon att prata med när du tränar upp din självkänsla. Någon som kan peppa och som kan hjälpa till att hitta nya utmaningar och påminna om hur bra man är. Du kan till exempel ta hjälp av en kurator på en ungdomsmottagning. De är vana att hälpa andra förbättra sin självkänsla.

Du skriver också att du hela tiden letar efter kärleken och att du bygger upp en drömbild som gör att du alltid blir besviken. Det du kan försöka göra är att först fundera på hur du vill att en kille ska vara och om det är en realistisk bild du har.

När du ser eller träffar en kille som du blir intresserad av kan du också försöka att bilda dig en uppfattning om personen i helhet, genom att försöka se både positiva och negativa sidor. Detta kan göra att du får en mer realistisk bild och kanske inte lika lätt drömmer dig iväg och skapar en bild som inte finns.

Med vänliga hälsningar

Sara André, skolkurator

Till toppen av sidan