Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Fotona på flickvännens ex gjorde mig svartsjuk

Fråga

Jag råkade hitta gamla bilder på min tjejs förra kille. Nu kan jag inte sluta att jämföra mig själv med killen på bilderna. Jag kan inte sluta att tänka på hur de hade det när de var ihop. Jag vill verkligen inte bli påmind om hennes liv innan han träffade mig, för jag är väldigt svartsjuk. Vad ska jag göra, hur ska jag glömma?

Svar

Svartsjuka är någonting som de flesta känner ibland, men att vara väldigt svartsjuk är jobbigt både för en själv och för ens partner. Oftast brukar svartsjuka handla om att man har dåligt självförtroende och att man nedvärderar sig själv. Om man stärker sin självkänsla och accepterar sig själv så brukar svartsjukan minska.

Du kan inte undvika att din flickvän har haft ett liv och kanske flera förhållanden innan ni blev ihop. Man glömmer ofta bort att man kanske själv har minnen kvar från tidigare relationer, är det så för dig?

Du får träna på att stå ut med att det kan hända saker som kan påminna om din tjejs tidigare relation, sånt kan hända. Hon måste få ha kvar bilder på olika händelser i sitt liv.

Det kan vara lätt att jämföra sig med sin partners ex och när man jämför sig brukar man oftast bara se sina egna brister. Försök att tänka på det som är bra med dig. Du är en helt annan person och du och din tjej har valt varandra och det är dig hon är ihop med, njut av det.

Försök att inte se så allvarligt på de där bilderna. Säg till din tjej att det kändes jobbigt, men att det är okej.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Vad kan man göra åt svartsjuka?

Dela med dig av tips på hur man kan hantera svartsjuka. Du kan också läsa andras tips.

Till toppen av sidan