Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Jag är rädd för att tvingas gifta mig

Fråga

Jag är rädd för att jag snart ska tvingas gifta mig, och jag vill inte det. Vad kan jag göra?

Svar

Det är allvarligt att du är rädd för att tvingas gifta dig. Du behöver få prata med någon om det. Det är brottsligt i Sverige att tvinga någon att gifta sig. Ingen annan får tvinga dig till det. Inte föräldrar, syskon, släkt, vänner eller någon annan.

Jag tycker att du ska prata med någon på en ungdomsmottagning om din rädsla för att bli bortgift. Du kan prata med skolsköterskan eller skolkuratorn om du går i skolan. De kan hjälpa dig. Det finns även organisationer som jobbar med såna frågor och som du kan få hjälp av.

Du kan få hjälp från socialtjänsten eller polisen om du behöver hjälp direkt. Sök efter numret till din kommuns socialtjänst. Polisens telefonnummer är 114 14. Om du vill ringa svenska polisen från ett annat land är telefonnumret +4677 114 14.

Mer på UMO

ArtikelStöd om du har frågor om hedersrelaterat våld och förtryck

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Fråga UMOJag får inte göra det jag vill på fritiden

Alla andra får sova över, vara ute sent och gå på fest, men det får jag absolut inte göra. Det känns så orättvist. Vad ska jag göra?

Fråga UMOJag får inte vara med på alla lektioner för mina föräldrar

Till exempel när vi ska till badhuset på idrotten. Och de tog reda på när vi skulle ha sex och samlevnad och då fick jag inte gå. Vad ska jag göra?

Fråga UMOJag får inte onanera eller ha sex för mamma

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

Till toppen av sidan