Fråga

Jag är orolig för min mammas drickande

Fråga

Jag börjar bli orolig för min mammas hälsa och hur mycket alkohol hon dricker. Jag har börjat hitta gömda vindunkar i huset. Den första hittade jag i en garderob när jag letade efter en filt.

Jag tycker också att mamma kan bete sig annorlunda på kvällen, inte alla kvällar men vissa. Hon hänger inte med i allt vad jag säger, och verkar lite ”småfull". Inte så att det tydligt märks men jag tycker ibland att hon beter sig som under middagar med vänner när hon druckit vin. Hon glömmer också mycket som jag säger till henne under såna kvällar och hon är klumpig av sig då.

Jag börjar bli jätteorolig att hon smygdricker vin på kvällarna. Jag tror det har att handla om hur stressad hon är och att det kanske lugnar ner henne. Men jag är så orolig att det ska bli värre och att hon ska börja må ännu sämre.

Vi är väldigt ärliga med varandra och jag pratar om mycket med min mamma. Men jag vet inte hur jag ska prata med henne om detta. Det känns som att jag kommer göra henne ledsen, att jag liksom spionerat på henne och kollat upp henne. Men jag är så rädd att hon börjar dricka ännu mer. Har ni något tips på vad jag kan göra?

Svar

Eftersom du och din mamma har en bra och nära relation tycker jag att du ska prata med henne. Jag förstår att det känns svårt. Men om du inte säger något vet hon ju inte hur du känner, eller att du är orolig för henne.

Jag tror att du hade märkt att din mamma inte beter sig som vanligt även om du inte hittat vinboxarna. Och du har ju inte letat efter dem, i alla fall inte från början, utan du råkade se de när du letade efter en filt.

Sen har du sett fler boxar, då är det ju inte så konstigt att du undrar över om hon dricker för mycket, eller hur? Tror du att din pappa vet och förstår att hon dricker mer än vad hon säger? Kan du ta hjälp av din pappa?

Det är vanligt att tycka att det känns svårt att ta upp eller prata med den som kanske dricker för mycket. Det beror ofta på att man kan känna sig rädd för att anklaga eller göra personen ledsen. Man kan också tvivla på sig själv och tänka att man har fel.

Många skäms över att de dricker för mycket och kan ha svårt att erkänna det. Men om ingen säger något så hjälper man ju inte heller den som kanske har problem med alkohol. Tvärtom så låter man det fortsätta.

Det är inte ditt ansvar att hjälpa mamma. Det har hon själv, och tillsammans med din pappa. Men det är viktigt att du vågar säga till henne att du märker att hon dricker och att hon gömmer vinboxar. Att det faktiskt oroar dig och att du är rädd att det ska eskalera. Det är sätt att visa att du bryr dig om henne.

Ärlighet är något fint och bra som din mamma och du har gemensamt. Att du vågar vara ärlig mot henne hjälper både henne och dig. Och det är viktigt att ni alla kan prata om det här i er familj.

Hoppas att du kan ta till dig mitt tips och att du vågar pratar med din mamma om din oro.

Med vänliga hälsningar

Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Till toppen av sidan