Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur slutar jag vara överdrivet rädd för att bli smittad?

Fråga

Jag har jobbiga tankar som handlar om en rädsla om att få hiv. Tankarna handlar om olika ”farliga” situationer som jag utsätter mig för.

Det kan till exempel vara att det finns en liten fläck någonstans där jag är. Då tänker jag att det kanske är blod, och även om jag inte rör vid fläcken utan direkt går därifrån och tvättar händerna, så tänker jag sen att jag kanske ändå råkade göra det.

Sen får jag ångest och blir orolig i flera timmar, fast jag egentligen vet att det inte är nån fara.

Ofta kommer det nya såna här tankar varje dag. Men när jag känner mig glad och stark kommer tankarna inte så ofta. Hur kan jag göra för att de ska försvinna helt?

Svar

Det du beskriver kallas för tvångstankar eller tvångshandlingar. Det är saker som du kan känna ett inre tvång att göra för att minska din oro och ångest.

Ofta behöver man hjälp av någon professionell för att bli av med tvångstankar eller tvångshandlingar. Men det finns också saker du kan testa att göra själv.

En sån sak är att låta de jobbiga tankarna komma utan att försöka göra något åt dem. 

I ditt exempel skulle det innebära att du gör så här:

  • Du ser, eller tycker dig se, en fläck.
  • Du låter tankarna på hiv och farligheter komma.
  • Du känner oron öka och vill gå därifrån och tvätta händerna. Men istället står du kvar och noterar oron och hur den känns i kroppen.
  • Du accepterar oron och tänker att det är en känsla som man kan ha.

Först kanske oron ökar, men om du är kvar i situationen och accepterar oron så kommer den att minska. Den kan komma tillbaka igen, men om du fortsätter att öva så kommer den att minska igen.

Det kan vara jobbigt att öva på det här själv, därför tycker jag att du ska söka hjälp så att du kan få stöd. Du kan till exempel få hjälp på bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Det är olika hur länge man behöver hjälp, kanske räcker det med att träffa en psykolog eller psykoterapeut några gånger.

Många har tvångstankar någon gång ibland. Man kan till exempel tänka: "Om jag låter bli att nudda strecken på trottoaren kommer det att gå bra på provet." Vanligtvis är såna tankar inte så jobbiga. De försvinner kort efter att man tänkt dem. Men hos en del stannar de kvar och ställer till besvär. För dig verkar de ställa till besvär.

Som du säkert vet kan hiv inte överföras på det sätt du beskriver. Men när man har tvångstankar brukar det inte hjälpa så mycket att veta det. Man blir ändå orolig.

För att minska oro eller rädsla brukar de med tvångstankar använda något som kallas säkerhetsbeteenden. För dig verkar säkerhetsbeteendet vara att lämna platsen och tvätta händerna. Men precis som du skriver så minskar inte oron när du gör så. Oron brukar istället bli starkare och hålla i sig längre när man gör så.

Du skriver att det kommer nya tankar om farliga situationer nästan varje dag. Det låter väldigt jobbigt. Oro och ångest är obehagliga känslor som gör att det blir svårt att slappna av och koncentrera sig på annat.

Att du har mindre jobbiga tankar när du känner dig glad och stark, stämmer säkert. Samtidigt är det svårt att alltid vara glad. Livet är jobbigt ibland, men du ska inte dessutom behöva kämpa med tvångstankar.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

Artikel

Bup, barn- och ungdomspsykiatrin

Bup är till för dig som mår psykiskt dåligt. De som jobbar där kan hjälpa dig att att må och funka bättre.

Artikel

Vad tycker du hjälper mot ångest?

Ge andra tips på hur du hanterar ångest. Eller läs hur andra gör för att själv få stöd.

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Till toppen av sidan