Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur skjuter jag på mensen med p-pillret Qlaira?

Fråga

Jag har bytt p-piller från Abelonelle 28 till Qlaira 28. Nu vill jag skjuta på mensen och jag undrar hur jag ska göra?

Det står i informationen att ”du kan förskjuta din blödning genom att hoppa över de fyra sista tabletterna i kartan (två mörkröda och två vita) och sedan hoppa över de sju första tabletterna (två gula och fem ljusröda) i nästkommande karta och börja direkt på kartans ljusgula dag-åtta-tablett.”

Med Abelonelle behövde man bara strunta i den sista veckans tabletter. Varför måste man strunta i de fyra sista tabletterna och de sju första med Qlaira?

Svar

Qlaira och Abelonelle funkar på lite olika sätt. Det är därför det är mer komplicerat att skjuta upp mensen när man äter Qlaira.

Abelonelle 28 har samma styrka, det vill säga samma hormondos, i alla tabletter utom den sista raden som är sockerpiller. Qlaira däremot har olika styrka i alla de olika färgerna på p-pillerkartan och det är bara de två sista tabletterna som är sockerpiller.

Om du vill skjuta upp mensen med Qlaira måste du därför göra precis på det sätt som du själv läst.

Det kanske är lättare för dig med ett annat p-piller om du regelbundet vill skjuta på mensen. Det finns en sort som är väldigt lik Qlaira, men som är mycket lättare om du vill skjuta på mensen. Ta kontakt med en ungdomsmottagning om du vill ha hjälp att byta sort.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelSå skyddar du dig mot graviditet

Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn. Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid. Skydd mot graviditet kallas också för preventivmedel eller preventivmetoder.

UMO-poddenMyter om p-piller

48. "Det är en myt att man måste göra en gynundersökning för att få p-piller. Det behöver du inte och ingen kan tvinga dig att göra det."

Till toppen av sidan