Fråga

Hur skjuter jag på mensen med p-pillret Qlaira?

Fråga

Jag har bytt p-piller från Abelonelle 28 till Qlaira 28, och vill skjuta på mensen och jag undrar hur man gör då?

Det står i informationen att ”du kan förskjuta din blödning genom att hoppa över de fyra sista tabletterna i kartan (två mörkröda och två vita) och sedan hoppa över de sju första tabletterna (två gula och fem ljusröda) i nästkommande karta och börja direkt på kartans ljusgula dag-åtta-tablett.”

Med Abelonelle behövde man bara strunta i den sista veckans tabletter. Varför måste man med Qlaira strunta i de fyra sista tabletterna och de sju första?

Svar

Qlaira och Abelonelle funkar på lite olika sätt. Det är därför det är mer komplicerat att skjuta upp mensen när man äter Qlaira.

Abelonelle 28 har samma styrka, det vill säga samma hormondos i alla tabletter utom den sista raden som är sockerpiller, som också kalls placebo. Qlaira däremot har olika styrka i alla de olika färgerna på p-pillerkartan och det är bara de två sista tabletterna som är sockerpiller.

Om du vill skjuta upp mensen med Qlaira måste du därför göra precis på det sätt som du själv läst. Det går inte heller att säga säkert vilken dag mensen kommer att komma på eftersom en del får mens i slutet av kartan och andra får mens först i början av nästa karta.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsin, barnmorska

Till toppen av sidan