Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska jag lyckas sluta skära mig?

Fråga

Jag mår jättedåligt och skär mig ganska mycket. Det har blivit som ett beroende för mig. Jag går hos skolkuratorn. Det känns bra att prata med henne, men jag vet inte om jag kommer kunna sluta skära mig. Hur ska jag lyckas?

Svar

Vad bra att du vill sluta skära dig! Då är du motiverad att göra något åt problemet. Att skära sig kan kännas som ett beroende, precis som du skriver. Därför kan det vara svårt att sluta.

Det är viktigt att veta att du behöver öva för att lyckas sluta att skära dig. När du övar kan det hända att du misslyckas någon gång. Då gäller det att inte ge upp utan att fortsätta öva sig tills det går. Så här kan du göra:

 • Bestäm dig först och främst för att sluta skära dig.
 • Gör dig av med allt sånt som du använder när du skär dig.
 • Försök att undvika eller förändra de situationer där du brukar få lust att skära dig. Till exempel om du brukar skära dig i ett visst rum, se till att inte vara i det rummet när risken är som störst. Umgås med familjen, en kompis eller aktivera dig på något annat sätt istället.
 • När du känner behov av att skära dig kan du göra på två sätt:

  1. Det första sättet är att göra något som får dig att glömma bort behovet att skära dig. Du kan till exempel ringa en kompis, ta en promenad, titta på en film, läsa en bok, eller något annat som skulle kunna funka för dig.

  2. Det andra sättet är att du fokuserar på behovet att skära dig. Sätt dig ner och känn efter hur det känns. Försök att slappna av och känn efter hur det känns i kroppen. Gör så tills behovet minskar eller försvinner.

  Ofta brukar man bli mer medveten om vilka känslor som det egentligen handlar om när man gör så. Du kanske upptäcker att du är orolig eller ledsen. Då kanske du också kommer på andra sätt att hantera de känslorna.

  Skriv gärna ner vad du tänker och känner så blir det tydligare för dig.

  När du gör den här övningen kommer du att märka att behovet att skära dig först ökar och sedan minskar. Men du behöver öva dig, det är inte säkert att du orkar vänta tills behovet minskar första gången.
 • Ge dig själv en belöning när du lyckats låta bli att skära dig fast du verkligen haft lust att göra det. Du har gjort något stort och viktigt och behöver uppmuntran så att du orkar fortsätta.

  Fundera ut något som skulle vara en bra belöning för dig. Det kan vara att få beröm av någon annan, att ge dig själv en present eller att göra något som du brukar tycka är roligt.

För att kunna sluta med ett självskadebeteende behöver man ofta hjälp och stöd. Du har redan kontakt med din skolkurator och uppskattar era samtal. Har du berättat för henne att du skär dig? Kan du be henne hjälpa dig att sluta skära dig? Fråga henne om hon kan hjälpa dig eller om hon kan tipsa om någon annan hjälp.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

Svara varandra

Hur ska jag berätta för föräldrarna om självskadandet?

Hur berättade ni för era föräldrar om erat självskadebetende?

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Artikel

Om elevhälsan

Du kan få hjälp och stöd med många olika saker hos elevhälsan. Till exempel om du är stressad, blir kränkt eller har svårt att klara skolan. Hos elevhälsan får du också hälsokontroller och vaccinationer. Du har rätt att gå till elevhälsan tills du har gått ut gymnasiet.

Svara varandra

Jag tror min vän skadar sig själv - vad ska jag säga?

Om hon öppnar upp till mig och berättar att hon skadar sig vad ska jag säga då?

Till toppen av sidan