Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur kan jag få mina föräldrar att lita på mig efter festen?

Fråga

Jag hade en klassfest hos mig i helgen när mina föräldrar var bortresta. Vi drack också lite alkohol. Jag hade inte berättat om festen för mina föräldrar innan, men nu har de fått reda på det och är jättearga. De sa att de aldrig kommer lita på mig igen efter det jag gjort.

Min fråga är vad kan jag göra så att de blir mindre arga på mig? Jag har redan sagt förlåt många gånger. Jag vill också gärna få deras tillit igen, men vad kan jag göra?

Svar

Jag förstår att det här är jobbigt för dig. Jag förstår också att dina föräldrar blev arga och besvikna på dig, det är inte så konstigt eller hur? Jag tror att de kommer att lugna ner sig när deras ilska och oro har gått över. 

Jag tror inte att du kan göra dina föräldrar mindre arga för det som har hänt, men det kommer att gå över. Det kommer kanske ta ett tag innan de får tillbaka förtroendet för dig så att de kan lita på dig igen.

Det du kan göra är att vara schyst och ärlig mot dem. Då visar du dem att de kan lita på dig igen.

Du har gjort ett misstag, som du säkert har lärt dig något av. Och det är ju något bra, även om det kan kännas helt hopplöst just nu.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Egna berättelser

Familjen slog mig för att jag festade

Jag är livrädd att lämna men kan inte vara mer redo att ta steget bort från min familj. Jag hatar dem, men jag är för livrädd att gå till socialen, mer livrädd än att bli dödad av min familj.

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Svara varandra

Hur mycket hjälper ni till hemma?

Hur mycket är normalt att hjälpa till hemma om man är 13 år tycker ni?

Till toppen av sidan