Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur får jag hjälp med social fobi?

Fråga

Hur kan jag få hjälp med min sociala fobi? Den förstör mitt sociala liv och det är väldigt jobbigt. Jag pratar bara med min familj och ingen annan.

Svar

Jag förstår att det är jobbigt. Du kanske är väldigt blyg, rädd för att göra fel och för att säga fel saker? Men det finns bra hjälp att få.

Jag tycker att du ska börja med att prata med din skolsköterska eller skolkurator om du går i skolan. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning.

Dina föräldrar kan hjälpa dig att kontakta elevhälsan eller en ungdomsmottagning om du inte vill göra det själv. De kan också följa med dig dit om du tycker att det känns bra.

På elevhälsan och på ungdomsmottagningen kan du få hjälp med att stärka din självkänsla. Att ha det svårt i sociala sammanhang kan ofta bero på dålig självkänsla.

Om elevhälsan eller ungdomsmottagningen inte kan hjälpa dig så kan de göra så att du istället får hjälp på bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Du och dina föräldrar kan själva kontakta bup direkt om ni vill. Är du över 18 år kan du kontakta en öppenpsykiatrisk mottagning. 

Social fobi kallas oftast social ångest och är en psykiatrisk diagnos. Det är bara en psykolog eller en läkare som kan säga om man har den diagnosen eller inte.

På bup kan du få hjälp med att utreda om du har diagnosen social ångest eller inte. Har du en sån diagnos får du hjälp där.

Vänta inte med att sök hjälp utan kontakta någon direkt, eller be någon om hjälp att göra det, så att du kan bli av med ditt problem.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Frågor & svar

Vad är social fobi?

Jag undrar lite om social fobi, vad är det för något? Hur vet man om man har social fobi?

Artikel

Ångest

Nästan alla känner ångest ibland. Du kan få hjälp om ångesten gör livet jobbigt för dig.

Till toppen av sidan