Fråga

Hur får jag hjälp med social fobi?

Fråga

Hur kan jag få hjälp med min sociala fobi? Den förstör mitt sociala liv och det är väldigt jobbigt. Jag pratar bara med min familj och ingen annan.

Svar

Social fobi, som oftast kallas social ångest är en psykiatrisk diagnos. Det är bara en psykolog eller en läkare som får säga om man har det eller inte. Det är så mycket som ska stämma in för att man ska få en diagnos.

Jag förstår att det är jobbigt att känna som du gör. Du kanske är väldigt blyg, rädd för att göra fel och för att säga fel saker?

Även om du inte har social ångest behöver du få hjälp. Och det finns bra hjälp att få om man känner som du.

Jag tycker att du ska börja med att prata med din skolsköterska eller med kuratorn på din skola. Om du inte vill det kan du kontakta en ungdomsmottagning.

På elevhälsan och på ungdomsmottagningen kan du få hjälp med att stärka din självkänsla. Dålig självkänsla kan ofta vara en del i att man har svårt för att vara i sociala sammanhang.

Om de inte kan hjälpa dig så kan de remittera dig till barn- och ungdomspsykiatrin (bup).

Om du och dina föräldrar vill kan ni själva kontakta bup direkt. Där kan du få hjälp med att utreda om du har social ångest eller inte. Har du en sån diagnos får du hjälp där.

Dina föräldrar kan även hjälpa dig att ta kontakt med elevhälsan eller en ungdomsmottagning om du inte vill göra det själv. De kan också följa med dig dit om du tycker att det känns bra.

Vänta inte med att sök hjälp utan kontakta någon, eller be om hjälp att göra det, så att du kan bli av med ditt problem.

Med vänliga hälsningar

Anette Gesang-Gottowt, kuratori och psykoterapeut

Till toppen av sidan