Fråga

Hur blir jag mindre blyg?

Fråga

Jag är 17 år och har alltid varit väldigt blyg, men det känns som att det bara blir värre. Det är så otroligt jobbigt, och det hindrar mig i många situationer. Hur ska jag bli av med min blyghet?

Svar

Det du kan göra är att utmana din blyghet för att inte bli styrd av den. Rädsla och nervositet minskar och försvinner om man stannar kvar i den obehagliga situationen.

Du behöver därför se till att inte undvika sociala sammanhang, utan försöka delta i dem även om det känns obehagligt. Om du gör det och stannar kvar i situationen kommer du att märka att du känner dig mindre blyg efter ett tag. Om du fortsätter att öva dig på det, så kommer du att märka att du blir mindre blyg även i andra sammanhang.

Blyghet brukar kännas i kroppen. Du kan till exempel börja känna dig varm, att hjärtat slår snabbare och att du blir röd i ansiktet. När du övar på att bli mer bekväm i sociala situationer behöver du acceptera hur det känns i kroppen, helst inte försöka dölja det utan bara notera att ”just nu känns det så här, det är helt okej och det kommer att gå över om en stund”.

Men det är jobbigt att öva. Du behöver hålla en balans mellan att öva och att acceptera din blyghet. Kräv inte av dig själv att du ska vara lika utåtriktad och säker som oblyga människor. Tänk på att alla är olika och att alla behövs. Att acceptera dig själv är viktigt.

Blyghet kan vara en medfödd egenskap som vissa har och andra inte. En del är mer framåt, andra mer blyga.

Du skriver att det känns som om det bara blir värre. Det kanske beror på att du är i tonåren. I tonåren är blyghet ofta extra jobbigt eftersom det kan kännas viktigt att passa in, att inte göra bort sig, att ha kompisar och kanske inleda kärleksrelationer. Då kan blygheten upplevas som ett stort hinder.

Hos många minskar blygheten när man blir vuxen. Det kan bero på att man kan välja vilka situationer man vill vara i, att man ordnar sitt liv så att det passar en själv. Då blir blygheten ett mindre problem.

Kontakta gärna en ungdomsmottagning om du tycker att det är svårt att själv öva på att bli mindre blyg. Att prata med en kurator eller psykolog där kan hjälpa. De som jobbar på ungdomsmottagningar är vana att prata med unga i din situation.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan