Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur blir jag mindre blyg?

Fråga

Jag är 17 år och har alltid varit väldigt blyg, men det känns som att det bara blir värre och värre. Det är så otroligt jobbigt, och det hindrar mig i många situationer. Hur ska jag bli av med min blyghet?

Svar

Blyghet handlar både om hur man känner sig och hur man beter sig. Det kan vara svårt att ändra på känslan, men om du utmanar ditt beteende kan du bli mindre blyg.

När man känner sig blyg undviker man gärna sociala situationer där man riskerar att känna obehag. Men då blir det sällan bättre, tvärtom kan det göra att det blir ännu svårare i nästa sociala situation. Försök därför att inte undvika sociala situationer. Delta istället, även om det känns obehagligt i stunden.

Om du gör det och stannar kvar i situationen kommer du att märka att du känner dig mindre blyg efter ett tag. Du kommer också att märka att du blir mindre blyg även i andra sammanhang.

Blyghet brukar kännas i kroppen. Till exempel kan hjärtat slå snabbare, man kan känna sig varm och bli röd i ansiktet. När du övar på att vara i sociala situationer behöver du acceptera hur det känns i kroppen. Försök att inte dölja det utan tänk istället ”just nu känns det så här, det är helt okej och det kommer att gå över om en stund”.

Men det är jobbigt att öva. Kräv inte av dig själv att du ska vara lika pratig och säker som en oblyg person. Tänk på att alla är olika och att alla behövs. Att acceptera dig själv är viktigt.

Blyghet kan vara en medfödd egenskap som vissa har och andra inte. En del är mer pratiga och oblyga, andra mer blyga.

Du skriver att det känns som om blygheten blir värre. Det kanske beror på att du är i tonåren. I tonåren är blyghet ofta extra jobbigt eftersom det kan kännas viktigt att passa in, att inte göra bort sig, att ha kompisar och kanske inleda kärleksrelationer. Då kan blygheten kännas extra jobbig.

Hos många minskar blygheten när man blir vuxen. Det kan bero på att man kan välja vilka situationer man vill vara i, att man ordnar sitt liv så att det passar en själv. Man blir också mer van vid olika sociala situationer, vilket gör att de känns mindre obehagliga. Då blir blygheten ett mindre problem.

Kontakta gärna en ungdomsmottagning om du tycker att det är svårt att själv öva på att bli mindre blyg. Att prata med en kurator eller psykolog där kan hjälpa. De som jobbar på ungdomsmottagningar är vana att prata med unga i din situation.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

Artikel

Att rodna

Du kan bli röd i ansiktet och på halsen när du rodnar. Hur mycket det syns beror bland annat på vilken hud du har. Det finns saker du kan testa om du vill rodna mindre.

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Egna berättelser

Jag är blyg, bra på att sjunga och vara kompis

När jag var liten så var jag så blyg, jag kunde knappt hälsa på mammas och pappas kompisar. Nu är jag adopterar och så, och alla har ju sagt att mina mörka ögon är så fina. Eller mitt fluffiga hår är så fint. Men jag blev ändå jätteblyg ...

Till toppen av sidan