Fråga

Hur blir jag glad efter att det tagit slut?

Fråga

Det har precis tagit slut mellan mig och min pojkvän. Jag älskade verkligen honom.

Jag har ingen lust att umgås med mina kompisar, jag sitter bara hemma och deppar. Mina kompisar klagar över att jag bara surar och de säger att han ändå var en idiot. Jag blir riktigt ledsen när dom säger så. De bryr sig inte alls om hur jag mår och jag har ingen att prata med.

Jag ställer jämt upp för alla, men får ingenting tillbaka. Jag har massor med underbara killkompisar, men med dem vill jag inte prata om sånt här. Vad ska jag göra för att hitta tillbaka till mitt "glada" gamla jag och inte bara vara negativ till allt och alla?

Svar

Jag förstår att du känner dig ledsen och att du mår dåligt. Det har tagit slut med någon som du älskade och det måste du få sörja. När man är ledsen och det gör ont för att en relation tagit slut kan man känna sig negativ till allt och alla. Du är inte ditt "glada" gamla jag. Då måste du tillåta dig själv att deppa, och du kanske inte vara med dina kompisar på ett tag. Det är okej.

Du skriver att du har massor underbara kompisar som säkert finns där för dig när du mår lite bättre. Du ställer jämt upp för alla men upplever att du inte får någonting tillbaka. Kan det vara så att du har svårt att be om och ta emot hjälp? Om det inte syns på dig när du mår dåligt behöver du berätta det. Hur ska någon kunna veta hur du mår om du inte visar det?

Om du inte tycker att du mår bättre och inte känner dig gladare snart kan det vara bra att du pratar med dina föräldrar eller någon annan vuxen om hur du mår. Du kan också prata med din skolsköterska eller kuratorn på din skola. Om du vill kan du kontakta en ungdomsmottagning, där är de vana att prata med ungdomar som känner sig deppiga.

Med vänliga hälsningar

Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Till toppen av sidan