Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Hur blir jag glad efter att det tagit slut?

Fråga

Det har precis tagit slut mellan mig och min flickvän. Jag älskade verkligen henne.

Jag har ingen lust att umgås med mina kompisar, jag sitter bara hemma och deppar. Mina kompisar klagar över att jag bara surar och de säger att hon ändå var en idiot. Jag blir riktigt ledsen när dom säger så. De bryr sig inte alls om hur jag mår och jag har ingen att prata med.

Jag ställer jämt upp för alla, men får ingenting tillbaka. Vad ska jag göra för att bli glad och som vanligt igen, och inte bara vara negativ till allt och alla?

Svar

Jag förstår att du känner dig ledsen och att du mår dåligt. Det har tagit slut med någon som du älskade och det måste du få sörja. När man är ledsen för att en relation tagit slut kan man känna sig negativ till allt och alla. Då måste du tillåta dig själv att deppa, och kanske inte vara med dina kompisar på ett tag. Det är okej.

Du skriver att du har kompisar, de finns säkert där för dig när du mår lite bättre.

Du ställer jämt upp för alla men upplever att du inte får någonting tillbaka nu när du mår dåligt. Kan det vara så att du har svårt att be om och ta emot hjälp? Du behöver berätta att du mår dåligt om det inte syns på dig. Och du behöver kanske också berätta hur du skulle vilja att dina vänner stöttade dig.

Om du inte tycker att du mår bättre och inte känner dig gladare snart kan det vara bra att du pratar med en vuxen om hur du mår, till exempel en vuxen hemma. Du kan också prata med skolsköterskan eller kuratorn på din skola eller någon på en ungdomsmottagning, de som jobbar där är vana att prata med unga som känner sig deppiga.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

ArtikelUMO frågade: Vad gör du om du vill må bättre?

UMO ställde frågan "Vad gör du om du vill må bättre?". Här är några av svaren och tipsen som kom in.

Fråga UMOMin kille dumpade mig, hur blir jag glad igen?

Min kille dumpade mig för två månader sen och nu kan jag inte sluta tänka på honom. Jag gråter när jag tänker på hur mycket jag älskar honom.

ArtikelUMO frågar: Vad är bra med att vara singel?

Vad är det som är bra eller skönt med att vara singel? Här kan du läsa vad andra har svarat på den frågan. Kanske hittar du något du känner igen dig i, eller blir peppad av. Vad tycker du själv?

Till toppen av sidan