Panik - lämna sidan!
Fråga

Hjälper p-piller vid PCOS?

Fråga

Jag tror att jag har polycystiska ovarialsyndrom (PCOS). Jag har bland annat problem med ökad kroppsbehåring och finnar. Jag har hört att det kan hjälpa om man tar p-piller. Jag tänkte fråga om ni vet ifall p-piller skulle hjälpa mig? Och i så fall hur jag får tag på dem?

Svar

Ja, p-piller kan ibland förbättra besvär med finnar och ökad behåring. Då används alltså p-piller även om du inte har något behov av skydd mot graviditet. P-piller kan också göra att du får mer regelbunden mens.

Jag tycker att du ska kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller en gynmottagning. Där kan de ta reda på om det är PCOS du har, eller om besvären beror på något annat. Du får äggstockarna undersökta och får lämna blodprov. Du får också mer information och eventuell behandling.

Du ska ha en så kallad antiandrogen p-pillersort om du ska testa p-piller. De funkar bäst mot finnar och ökad behåring. Det finns flera olika sorter. Till exempel ett p-piller som innehåller hormonet drospirenon eller cyproteron.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

UMO-poddenMyter om p-piller

48. "Det är en myt att man måste göra en gynundersökning för att få p-piller. Det behöver du inte och ingen kan tvinga dig att göra det."

Egna berättelserP-piller hjälpte mot acne

Efter tre månader märkte jag inte så mycket skillnad när det gällde acne, men nu efter 8 månader så har min hy blivit helt ren och jag har inga finnar eller något kvar.

Till toppen av sidan