Fråga

Hjälper p-piller vid PCOS?

Fråga

Jag tror att jag har polycystiska ovarialsyndrom (PCOS). Jag har bland annat problem med ökad kroppsbehåring och med finnar. Jag har hört att det kan hjälpa om man tar p-piller. Jag tänkte fråga om ni vet ifall p-piller skulle hjälpa mig och i så fall hur jag får tag på dem?

Svar

P-piller kan ibland förbättra besvär med finnar och ökad behåring. Om annan behandling mot finnar inte funkar kan man eventuellt pröva p-piller istället, även om man kanske inte har något behov av skydd mot graviditet. Ifall mensen är oregelbunden kan p-piller också rätta till detta.

Om du ska testa p-piller ska du ha en så kallad antiandrogen sort. De funkar bäst mot finnar och ökad behåring. Det finns flera olika sorter. Till exempel Cleonita, Estrelen, Cleosensa eller Yasmin.

Om du tror att du har PCOS så kan det vara bra att ta kontakt med en läkare, gärna en gynekolog. Så kan du få mer information och eventuell behandling. Ibland görs då en utredning med undersökning av äggstockarna och blodprover. För att se om det är PCOS du har eller om besvären beror på något annat.

Jag tycker att du ska börja med att ta kontakt med en ungdomsmottagning. Det finns oftast läkare knutna till ungdomsmottagningen om du skulle behöva träffa en. Det kan också vara bra att prata med någon förälder eller annan vuxen du har förtroende för.

Med vänliga hälsningar

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan