Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag få mindre försats?

Fråga

Jag brukar få mycket försats, vilket jag tycker är obehagligt eftersom jag blir helt blöt innan själva sexet. Finns det något att göra åt det?

Svar

Nej, det finns inte så mycket du kan göra för att få mindre försats. Men du kan pröva att onanera tills du får utlösning innan du har sex med någon annan. Det kan ibland göra att man får mindre försats när man blir upphetsad igen.

Även om du tycker att det är obehagligt och det blir blött så är försatsen en del av det som händer i kroppen när man är sexuellt upphetsad. Försatsens uppgift är att vidga, smörja och rengöra urinröret inför utlösningen.

Hur mycket försats som produceras är olika från person till person. Det kan också vara olika vid olika tillfällen. Yngre brukar få mer försats än äldre, och för en del bildas det mer försats ju längre tid man är upphetsad.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Sexlust och att vara kåt

De allra flesta föds med en kropp som kan känna lust och kåthet. Lusten kan kännas i hela kroppen. Det kan kännas som om det pirrar och pulserar i könet och på andra ställen.

Penisen och pungen

Innehåll om penisen och pungen.

Artikel

Sperma

Sperma är det som kommer ut ur penisen när du får utlösning. En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked. Ofta börjar kroppen bilda sperma när man är mellan 13 och 15 år, men det kan komma både tidigare och senare.

Till toppen av sidan