Fråga

Är p-dator ett godkänt skydd mot graviditet?

Fråga

Finns det någon p-dator eller app som är godkänd på samma sätt som andra graviditetssskydd? Och kan man gå till ungdomsmottagningen och prata om det som skydd?

Svar

Det finns en p-app som är godkänd som en så kallad medicinteknisk produkt. Men eftersom en p-dator eller appar inte är faktiska skydd mot graviditet finns det inte just något sånt godkännande.

Sådana här appar och p-datorer fungerar på samma sätt som säkra perioder, alltså att du undviker att ha samlag dagarna kring ägglossning. De är alltså inte ett skydd i sig, men kan hjälpa till att räkna ut när risken att bli gravid är som störst.

För att en sån här metod ska funka ska du helst ha regelbunden mens. Det är också viktigt att ha koll på hur du ska skydda dig under de dagar som inte är säkra, och de dagarna är ofta betydligt fler än vad man själv tror.

Du behöver inget recept för att skaffa p-dator, utan vill du pröva går de att köpa på nätet. En p-app laddar du ner till mobilen precis som andra appar, och är ett betydligt billigare alternativ.

Om du vill prata med någon om skydd och få hjälp att välja, så boka gärna tid hos en barnmorska på en ungdomsmottagning. Oavsett om du vill prata om p-dator, p-appar eller andra typer av skydd kommer du att kunna få all hjälp du behöver.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan