Fråga

Är en tjej som bara har sex med tjejer alltid oskuld?

Fråga

Om jag som tjej bara haft sex med andra tjejer räknas jag fortfarande som oskuld då? Jag har precis haft sex för första gången, vilket var med en tjej. Jag känner mig lite förvirrad om jag "haft sex på riktigt", eller om jag fortfarande räknas som oskuld? Om man är lesbisk och bara haft sex med tjejer hela sitt liv, är man oskuld hela livet då?

Svar

Mitt korta svar på din fråga skulle vara att du inte är oskuld längre, och om man bara har sex med tjejer blir man också av med sin oskuld. Men samtidigt tycker jag egentligen inte att begreppet oskuld är bra.

Oskuld används oftast som ett uttryck för att man inte ha haft sex med någon, och oskulden är något som försvinner när man har sex första gången. Men samtidigt bygger oskuldsbegreppet ofta på att det är en viss typ av sex man ska ha, precis som du skriver. Att det ska vara ett samlag där en penis förs in i slidan.

Så egentligen tycker jag att det borde sluta pratas om att vara oskuld och istället pratas om man har haft sex eller inte. Då blir det mer öppet för alla typer av sex.

Det är ingenting som händer med kroppen när man "förlorar", "tappar" eller "blir av med" oskulden.

Ibland finns det uppfattningar om att slidan förändras, att en hinna spricker och att det är då själva oskulden försvinner. Men inget sånt händer. Om det fanns en sån hinna skulle varken flytningar eller mens kunna komma ut ur slidan.

Så det är inget som försvinner när man har sex första gången, däremot är det något som tillkommer. Man får nya erfarenheter och sköna upplevelser. Så genom att börja ha sex blir med man inte av med något, men man vinner saker.

Med vänliga hälsningar

Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan