Fråga

Ska jag använda skydd mot graviditet fast jag inte har fått mens?

Fråga

Jag har inte fått min första mens än, och jag och min pojkvän har börjat ha sex. Han är 16 och jag fyller snart 16 om. Båda gångerna vi har haft sex har vi haft kondom. Men tänk om den skulle gå sönder? Jag menar, min mens kan ju komma när som helst. Så jag oroar mig för att kunna bli gravid.

Kan jag ha någon sorts skydd mot graviditet som p-piller eller p-stav fast jag inte har mens? Är det onödigt? Kan det påverka mensen på något sätt?

Svar

Du tänker helt rätt. Före en mens kommer en ägglossning och det är vid den som du kan bli gravid. Så kan du bli gravid utan att ens ha fått din första mens.

Det är bra att ni använder kondom, men visst kan du ha ett annat skydd mot graviditet om du vill det. Det kan kanske vara p-piller eller p-stav, som du nämner. Men just vad som passar dig bäst behöver du prata med en läkare eller barnmorska om.

Det kan vara lite olika vem som hjälper en när du vill ha skydd mot graviditet men inte har fått din första mens. På en del ställen kan man få hjälp av en barnmorska. På andra ställen behöver man träffa en läkare. Du kan ta kontakt med en ungdomsmottagning och höra hur det funkar där. Då får du rätt hjälp.

Med vänliga hälsningar

Roger Karlsson, gynekolog och specialistläkare i allmän medicin

Till toppen av sidan