Panik - lämna sidan!
Fråga

Kan jag få mina bröst opererade?

Fråga

Jag har länge varit missnöjd med mina bröst. Jag är en helt vanlig tjej och har alltid haft ganska stora bröst men nu har jag fått nog. Även om jag använder en bra bh ser de hängiga ut.

Det är jobbigt att som 18-åring ha bröst som ser ut som på en mamma som fött många barn. Jag vågar inte ens visa mig för min pojkvän utan bh.

En kompis har gjort en bröstförminskning där de också lyfte upp brösten och hon betalade inte mycket för det. Min fråga är vart jag kan vända mig med detta?

Svar

Först skulle jag vilja börja med att säga att det finns inga perfekta kroppar. Jag tror att din pojkvän tycker om dig för att du är du. Oavsett hur dina bröst ser ut.

I vissa fall kan man få en oeration som gör brösten mindre betald av regionen man tillhör. Till exempel är det så om om du har stora bröst som gör att du får ont i nacken eller ryggen. 

Hur det skulle bli i ditt fall är svårt att säga utan att veta mer än det som du skriver i din fråga.

Du kan ta kontakt med en vårdcentral. Det är en läkare på vårdcentralen som avgör om  du kan få en operation betald av regionen eller inte.

Regionen kan också betala för en bröstoperation om bröstens utseende eller form beror på att de inte utvecklats som det ska. Men det går inte att få en operation bara för att man själv är missnöjd med sin bröst. Det behöver finnas en så kallad medicinsk anledning.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Till toppen av sidan