Fråga

Jag känner ett tvång att tvätta händerna

Fråga

Jag undrar varför jag tvättar händerna hela tiden. Jag tvättar mina händer minst 15 gånger om dagen och jag förstår att det inte är normalt.

Saken är den att om jag blir kladdig om händerna måste jag tvätta dem så fort som möjligt. Till exempel om jag fixar håret och använder någon produkt, eller om jag smörjt in kroppen med lotion.

Om jag inte har möjlighet att tvätta händerna när jag känner att de är kladdiga, känner jag ett väldigt obehag. Jag undviker att ta i saker och känner nästan lite ångest. När jag sen tvättat händerna känns allt mycket bättre igen.

Det är viktigt att påpeka att jag inte tvättar händerna så ofta för att jag är rädd för bakterier, utan helt enkelt för att jag äcklas otroligt mycket av kladdiga händer. Vad kan jag göra för att bryta det här? Det är jättejobbigt att hela tiden tänka på att jag måste tvätta händerna.

Svar

För att bryta ditt överdrivna tvätt-beteende ska du träna dig på att stå emot impulserna att tvätta dig. Du kan försöka dra ned på tvättningarna lite i taget. Då tränar du dig på att stå ut med dina äckelkänslor.

Du kan också försöka att utsätta dig för extra mycket klet och kladd, det kan snabbt göra skillnad. Till exempel skulle du kunna baka bröd och knåda degen med händerna? Eller kanske en keramikkurs skulle vara något?

Ju mer du avstår från tvätt och vänjer dig vid äckel, desto mindre ångest kommer du att känna med tiden.

Att känna äckel är inte farligt. Det är inte heller farligt att känna ångest. När du avstår från att tvätta händerna, eller när du utsätter dig för kladd, kommer du att känna ångest. Men det kommer att gå över efter en stund.

Om tvånget gör att du har mycket ångest eller om det begränsar ditt liv mycket kan du kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller elevhälsan. Du kan också kontakta BUP om du är under 18 år och en vuxenpsykiatrisk mottagning om du är över 18 år.

Med vänliga hälsningar

Margareta Sörlin, psykolog

Till toppen av sidan