Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag känner ett tvång att tvätta händerna

Fråga

Jag undrar varför jag tvättar händerna hela tiden? Jag tvättar dem minst 15 gånger om dagen och jag förstår att det inte är normalt. 

Saken är den att om jag blir kladdig om händerna känns det som att jag måste jag tvätta dem så fort som möjligt. Till exempel om jag fixar håret och använder någon produkt, eller om jag smörjt in kroppen med lotion. 

Om jag inte har möjlighet att tvätta händerna när de är kladdiga, känner jag ett väldigt obehag. Jag undviker att ta i saker och känner nästan lite ångest. När jag sen tvättat händerna känns allt mycket bättre igen.

Jag tvättar inte händerna så ofta för att jag är rädd för bakterier, utan helt enkelt för att jag äcklas otroligt mycket av kladdiga händer. Vad kan jag göra för att sluta med det här? Det är jättejobbigt att hela tiden tänka på att jag måste tvätta händerna. 

Svar

För att sluta med ditt överdrivna tvätt-beteende ska du träna dig på att stå emot impulserna att tvätta dig. Du kan försöka dra ned på tvättningarna lite i taget. Då tränar du dig på att stå ut med dina äckelkänslor. 

Du kan också försöka att utsätta dig för extra mycket klet och kladd, det kan snabbt göra skillnad. Till exempel skulle du kunna baka bröd och knåda degen med händerna? Eller så kanske du kan gå en keramikkurs? 

Ju mer du avstår från att tvätta dig och vänjer dig vid äckel, desto mindre ångest kommer du att känna med tiden. Att känna äckel är inte farligt. Det är inte heller farligt att känna ångest. När du avstår från att tvätta händerna, eller när du utsätter dig för kladd, kommer du att känna ångest. Men det är inte farligt och kommer att gå över efter en stund. 

Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller elevhälsan om tvånget gör att du har mycket ångest eller om det begränsar ditt liv. De som jobbar där är vana att hjälpa unga i din situation. Du kan också kontakta bup om du är under 18 år eller en vuxenpsykiatrisk mottagning om du är över 18 år.

Med vänliga hälsningar 
Margareta Sörlin, psykolog

Aktuella artiklar

Artikel

Vårdcentral

En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Till toppen av sidan