Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Hur vet jag om jag har vaginism?

Fråga

Hur vet man om man har vaginism?

Svar

Du kan ha vaginism om du får kramp i musklerna kring slidöppningen. Krampen kan göra det smärtsamt eller till och med omöjligt att ha slidsamlag. Detta eftersom slidmusklerna spänner sig så hårt att det kan göra mycket ont om till exempel en penis eller en sexleksak förs in i slidan.

Du kan även få kramp vid en gynekologisk undersökning. Muskelsammandragningen är ofrivillig och kan vara svår att påverka utan att få hjälp. Du kan få hjälp på till exempel en ungdomsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning.

En orsak till vaginism kan vara om du några eller flera gånger förut haft ont vid sex och att kroppen på det sättet helt enkelt stänger av, för att skydda sig mot det som gör ont. Har du känt dig tvingad till sex eller varit med om övergrepp kan även det påverka.

En annan orsak kan vara om du känner dig rädd för att det ska göra ont. Även om du inte har haft slidsamlag tidigare kan rädslan göra att det låser sig i kramp eller framkallar smärta. Här kan du läsa mer om hur vaginism behandlas.

Har du ont eller svårt att genomföra slidsamlag kan vaginism vara orsaken, men det kan också finnas många andra orsaker.

Det är viktigt att du bokar en tid hos en ungdomsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning om du har ont. Du kan då få hjälp att hitta orsaken till dina besvär samt hjälp med hur du ska få det att bli bättre.

Med vänliga hälsningar

Ingela Tunlind-Öhman, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelOnt i slidöppningen

Det flesta får ont i slidöppningen någon gång ibland, men det brukar gå över ganska snabbt. Slemhinnorna i slidan kan ha blivit överkänsliga om smärtan inte går över, eller om du ofta har ont. Då kan det till exempel göra ont att ha slidsamlag eller sätta in en tampong. Du kan få hjälp om det är så för dig.

UMO-poddenVarför får jag ont när jag har samlag?

59. "Det gjorde ont i slidöppningen och var en stark och svidande känsla".

UMO-poddenMin tjej får ont vid sex, hjälp!

58. "Ett tips är att inte ha samlag en period och istället ha andra typer av sex".

Till toppen av sidan