Panik - lämna sidan!
Fråga

Har ni svar på mina frågor om könsherpes?

Fråga

Jag har flera frågor om könsherpes. Min flickvän är gravid. Jag funderar på om någon av oss kan vara smittade sen innan vårt förhållande.

  1. Hur lång tid tar det till de första utslagen om man har blivit smittad av könsherpes?
  2. Kan en tjej få sitt första utslag i samband med graviditet, även om man inte märkt något tidigare?
  3. Smittar det enbart om man har synliga symtom?

Svar

Det är vanligt med herpes i underlivet och många har det utan att veta om det.

Någon av er kan ha haft herpes om ni har haft partners innan ert förhållande. Det är vanligt att man inte märker att man har blivit smittad eftersom symtomen oftast är så milda, eller för att man inte fått några symtom alls.

  1. Tiden mellan det att man har smittats tills infektionen bryter ut varierar. Det tar ofta mellan två och tjugo dagar. Men de flesta får sina första symtom mellan tre och sju dygn efter smittotillfället.
  2. Jag tycker inte att ni ska oroa er för herpes nu om ni inte har haft besvär med det tidigare. Men vissa kan få herpesutslag under graviditeten, även om du inte märkt något tidigare. Besök en barnmorskemottagning eller mödravårdscentralen (MVC) om din flickvän skulle få symptom som kan vara herpes under graviditeten.
  3. Herpes smittar mer när ett herpesutbrott är på väg att komma eller när du har synliga blåsor och sår. Men det kan smitta även mellan utbrotten, när du inte har några synliga symtom.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan