Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Finns det lagar om nätsex?

Fråga

Jag har några frågor om sex på nätet och sms-sex:

 1. Finns det några lagar som säger vad som är lagligt och inte mellan två omyndiga personer?
 2. Finns det någon lag som handlar om sex mellan en myndig och en omyndig person?
 3. Om den ena personen inte är bosatt i Sverige, vilka lagar gäller då?

Jag behöver få svar på dessa frågor innan jag begår ett rejält misstag!

Svar

 1. Det finns en lag i Sverige som säger att det är förbjudet för någon som är äldre än 15 år att ha sex, nätsex eller sms-sex, med någon som är under 15 år.

  Om två personer som båda är yngre än 15 år har någon form av sex med varandra, till exempel sms-sex, kan ingen av dem dömas för det eftersom de inte är straffmyndiga. I Sverige är man straffmyndig och kan dömas för brott när man har fyllt 15 år.
 2. I Sverige får en person som är myndig, alltså över 18 år, ha sex med personer som inte är myndiga, så länge den yngre inte är under 15 år. En 18-åring får alltså ha sex med någon som är över 15 år utan att bli dömd för det. Men bara om den andra personen vill ha sex. Det här gäller även sms-sex.

  När det gäller sex via nätet brukar man prata om gromning eller grooming. Det är när vuxna tar kontakt med barn och unga under 15 år för att ha sex. Eller om de skickar sexuellt material till dem. Gromning på nätet kallas ibland för nät-gromning. Oavsett om gromning sker på eller utanför internet så är det olagligt.
 3. Lagarna kring sms-sex ser olika ut i olika länder. Om den ena personen är bosatt i ett annat land än Sverige kan det därför bli komplicerat. Därför kan jag inte säkert svara på vad det är som gäller.

  Vid vilken ålder man blir myndig kan variera mellan olika länder. Lagar om hur gammal man ska vara för att andra ska få ha sex med en utan att bli straffad, är också olika.

Jag hoppas du har fått svar på dina frågor. Du kan även vända dig till en ungdomsmottagning om du vill prata med någon om det här.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

UMO-podden

Ska jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

Artikel

Hitta vänner eller kärlek på nätet

Många personer träffas på nätet genom spel, appar eller sociala medier. Det kan vara lättare att prata och lära känna varandra när man ses genom en skärm.

Till toppen av sidan