Att inte få vara med på alla lektioner

Alla barn i Sverige ska gå i skolan till nionde klass. Du har rätt att vara med på alla lektioner även om dina föräldrar eller andra vårdnadshavare inte vill det. Det bästa är om ni kan prata om varför de tycker som de gör och tillsammans hitta en lösning. Du kan också be andra vuxna om hjälp om det är svårt att komma överens.

Två personer sitter vid ett skrivbord. En håller en surfplatta och den andra håller en penna i handen och en anteckningsbok under. Illustration.

Alla barn i Sverige har skolplikt. Det betyder att du måste vara med på lektionerna från ettan till nian. Om du inte är sjuk eller behöver vara borta av någon annan anledning. Det betyder också att du har rätt att gå i skolan och att ingen får hindra dig från att gå dit.

Ibland kan den eller de vuxna som har ansvaret för dig säga att du inte får vara med på alla lektioner trots att du vill. Till exempel kanske de inte vill att du är med på sex- och samlevnadsundervisning, idrott eller klassutflykter.

Vad kan jag göra?

  • Du kan berätta om skolplikten. Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare är skyldiga att lyssna på dig och att tänka på ditt bästa. Du kan be någon från skolan att prata med dem om det känns svårt att göra det själv.
  • Be dem förklara varför du inte får vara med på lektionen eller klassutflykten. Kanske är de oroliga för något som de inte behöver vara oroliga för. Du kanske kan förklara varför det är viktigt att vara med. Till exempel kan du berätta att sex- och samlevnadsundervisningen ger kunskap om kroppen, att idrott är viktigt för att må bra och orka med skolan och att klassutflykten är ett bra sätt att lära känna klasskamraterna bättre.
  • Försök att komma på vad problemet egentligen handlar om. Kanske är inte problemet att du är med på idrotten utan att de vuxna inte vill att du ska visa dig naken. Då kan du be att skolan ordnar ett duschskynke till omklädningsrummet. Du kan också ha andra kläder än badkläder på dig om ni ska simma.
  • Prata med någon annan som du litar på om du mår dåligt av situationen. När någon lyssnar känner du dig ofta mindre ensam. Det kan vara en kompis, släkting eller lärare. Kanske kan den personen prata med den eller de vuxna som försöker bestämma över dig eller vara med när du gör det.

Du kan alltid kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterska eller skolkurator om du behöver hjälp eller stöd. 

Det finns flera organisationer som du kan ringa eller mejla till om du vill vara anonym. Till exempel BRIS, jourhavande kompis eller en tjej- eller killjour. Du kan också ställa en anonym fråga till Fråga UMO.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan