Att inte få onanera eller ha sex

Ibland kan den eller de vuxna som har ansvaret för dig försöka förbjuda dig att till exempel onanera eller ha sex. Men det är alltid du själv som bestämmer över din kropp och din sexualitet.

En person ligger i sängen med armarna under huvudet. Illustration

Onanera  

Du bestämmer själv om du ska onanera eller utforska din kropp, ingen annan har rätt att bestämma det åt dig. Att onanera kan vara ett bra sätt att lära känna din kropp och vad du tycker är skönt. Du ska göra det för att du tycker det är härligt och för att du själv vill. 

Att onanera är inte farligt eller olagligt. Det går inte att märka eller se på någon om hen har onanerat.

Ha sex

Om du har fyllt 15 år bestämmer du själv om du vill ha sex, så länge den du har sex med också är över 15 år. Det viktiga är att det känns bra för dig och för den eller de personer som du har sex med.

Lagen säger att det är förbjudet att ha samlag eller någon annan typ av sex med någon som är under 15 år. Tanken med lagen är att skydda barn och unga från sexuella övergrepp.

Det går inte märka eller att se på någon om hen har haft sex.

Mödomshinna?

Om du oroar dig för att det som brukar kallas för mödomshinnan ska påverkas av att du har sex eller onanerar, är det bra att veta att det inte finns någon mödomshinna. Det som ibland kallas för mödomshinnan är den öppning där slidans yttre del övergår i den inre delen av slidan. I öppningen sitter en liten kant, men det är inte en hinna och kanten påverkas inte av att du har sex eller onanerar.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan