Panik - lämna sidan!
Familj

Tips när du blir förälder

Det är en stor händelse att bli förälder. Du kan känna dig både lycklig och nervös. I början är det mycket du ska lära dig och vänja dig vid. De flesta känner sig säkrare i rollen som förälder allt eftersom, och det finns stöd och hjälp om du behöver.

Förälder som håller i en bebis och de tittar varandra i ögonen. Illustration.
Det är en stor förändring att bli förälder. Du kan bli överraskad av alla starka känslor du får.

Att vänja dig vid det nya

Det kan kännas mäktigt och häftigt att hålla ditt nyfödda barn i famnen. Du kan känna dig varm av lycka och vara nyfiken på hur allt ska bli. Eller så kan du känna dig tom och undra hur det kommer att gå.

Under de första månaderna efter att barnet har fötts börjar du vänja dig vid ditt nya liv som förälder. Det gäller vare sig om barnet var planerat eller inte.

Det kan kännas ovant att ha ansvar för en annan person. Nu måste du först se till att ditt barn får det hen behöver, och får ta hand om dig själv när du hinner. Det kan kännas konstigt att du inte längre kan bestämma helt över din tid, till exempel när du ska äta eller sova.

I början kan du känna dig osäker. Ibland kanske du inte vet vad du ska göra, till exempel när barnet skriker, inte vill sova eller vill äta väldigt ofta.

Läs mer om nyfödda och mat, sömn och skrik på 1177.se

Ni lär känna varandra mer och mer

Det är ovant i början, men de flesta lär sig ganska snabbt att ta hand om sitt barn.

Du kan pröva dig fram för att komma på vad som funkar när ditt barn skriker eller inte vill äta. Ju mer van du blir, desto bättre blir du på att förstå ditt barn och lösa olika saker.

Barn utvecklas hela tiden. Sånt som funkade först kanske inte funkar efter ett tag. Då får du försöka hitta nya sätt att få barnet att sova, äta och må bra.

Förälder som håller en liten bebis i armarna. Båda blundar. Illustration.

Ni lär också känna varandra mer och mer. Barnet är ju en helt ny person som du ska lära känna. Och som ska lära känna dig. Det gör inget om det tar lite tid eller om du är försiktig i början. Lita på att du är den bästa föräldern för just ditt barn. Du och barnet kommer tillsammans att komma närmare varandra. Och lära er hur ni får livet ihop att funka.

Tänk på det här:

  • Det finns många sätt att vara en bra förälder.
  • Det är okej att allting inte är perfekt hela tiden.
  • Ofta får du många olika råd från olika personer. Välj det som passar dig. Kolla med någon på barnavårdscentralen, bvc, om du är osäker.

Hur lär jag mig att vara förälder?

Alla som är eller ska bli föräldrar, kan behöva tips och råd. Därför finns det olika föräldrautbildningar och föräldragrupper.

Där kan du träffa andra föräldrar och få information och stöd. Ni kan till exempel prata om barnets utveckling, mat och sömn, känslor och relationer, sjukdomar och barnsäkerhet. 

Det kan vara bra att träffa andra unga som har fått barn. I en del kommuner finns särskilda föräldragrupper för unga föräldrar.

  • Kolla på kommunens sajt vilka föräldragrupper som finns, eller ring kommunens växel och fråga.
  • Fråga på mödravårdscentralen, mvc, eller på bvc om föräldragrupper och utbildningar.
  • Du kan också hitta föräldragrupper och samtalsgrupper på olika forum på nätet.

Samarbeta om barnet

De flesta som har barn tillsammans hittar olika sätt att hjälpas åt att ta hand om det. Det är bra om ni tidigt pratar med varandra om hur ni ska dela föräldraledigheten och vem som ska ansvara för vad.

Det är oftast bäst för barnet att få träffa sina föräldrar, även om ni inte bor ihop. Försök att samarbeta kring ert barn från början om det går. Barnet har rätt att lära känna sina föräldrar. Det står i FN:s barnkonvention. Det är viktigt att ditt barn får fortsätta att ha en bra relation med den andra föräldern, även om ni inte är ihop.

Du kan kontakta din kommun om ni inte får det att funka. De erbjuder både familjerådgivning och samarbetssamtal. Du kan också fråga på bvc vilket stöd ni kan få.

Du behöver ta hand om dig själv också

Som förälder behöver du vara mycket med ditt barn. Men du behöver också kunna göra andra saker, som att träffa kompisar eller vila.

Det brukar kännas skönt att få prata med andra vuxna. Och att någon annan lagar maten eller är med barnet ibland. Det är bra om ditt barn lär känna någon eller några andra personer väl, till exempel någon i släkten eller en nära kompis.

Det gäller alla nyblivna föräldrar, men särskilt om du är ensam om att ta hand om ditt barn.

Försök att få stöd av personer som är peppande och som du mår bra av att träffa. Fundera gärna redan medan du är gravid på vilka personer det är. Prata med dem om hur de kan stötta och vilken hjälp du skulle vilja ha. Har du en partner? Då är det bra att prata om vilka personer ni vill ha stöd av, så att ni båda funkar bra med dem.

Vissa känner sig nedstämda i början

Alla känner sig inte lyckliga direkt när barnet har fötts, fast de trodde att de skulle göra det. Men det är inte alltid så att känslorna kommer på en gång. Det kan ta lite tid att lära känna sitt barn och lära känna sig själv som förälder. Det gäller även dig som är partner till den som har fött barnet. Du kan också känna dig lite utanför i början.

Du som har fött barnet kan känna dig trött och nere den första tiden efter förlossningen. Det är vanligt att den som har varit gravid blir nedstämd två-tre dagar efter att barnet har fötts. Det brukar kallas "babyblues" och går oftast över inom två veckor.
 
Du kan behöva hjälp om du är nedstämd i mer än ett par veckor. Du kan börja med att berätta hur du mår för en sjuksköterska eller kurator på bvc, barnmorskemottagningen eller en ungdomsmottagning.

Läs mer om depression i samband med att du får barn på 1177.se.

Att ha sex

Vissa har inte lust att ha sex när de är gravida eller en tid efter att de har fått barn. Det kan ta ett tag innan sexlusten är tillbaka. Andra njuter av att ha sex både innan och efter förlossningen.

Tänk på att du kan bli gravid igen även om mensen inte har kommit tillbaka. Det beror på att ägglossningen sker ungefär 14 dagar före mensen. Du kan fråga om skydd mot graviditet på mvc eller en ungdomsmottagning. Du kan också prata med dem om du har haft sex utan skydd.

Bra saker med att vara ung förälder

Det finns flera bra saker med att få barn när du är ung. Här är några exempel:

  • Din graviditet och förlossning kan bli lättare. Risken för att få sjukdomar och besvär är mindre om du är ung.
  • Unga orkar oftast mer. Det kan till exempel vara lättare för dig att orka leka med ditt barn och att vara vaken på nätterna när det behövs.
  • Du kan ha lättare att anpassa dig till vad ditt barn behöver. Du har kanske inte hunnit skaffa dig vanor och rutiner som är svåra att ändra.
  • Det blir inte så stor åldersskillnad mellan dig och barnet. När barnet är tonåring är du fortfarande ung.

Fler tips

  • Ring Försäkringskassan och ta reda på hur det funkar med föräldrapenningen. Fråga om det är något du inte förstår eller be att få komma på ett möte och prata om just din situation.
  • Du kan ringa till socialtjänsten i din kommun om du behöver stöd med pengar eller inte har någonstans att bo. 
  • Ta reda på vad som gäller om du har barn och pluggar med studiemedel. Du kan ha rätt till extra bidrag. Läs mer på csns sajt.
  • Läs mer om barn och föräldrar på 1177.se. Där hittar du mycket information och många praktiska tips.

Mer på UMO

Graviditet

Här hittar du innehåll om graviditet.

Fråga UMOHur blir det med skolan när jag är gravid?

Min kille och jag vill jättegärna behålla barnet men vi är osäkra på hur det blir med skolan. Hur funkar det med skolan under tiden man är gravid och efter man har fött sitt barn?

Egna berättelserSjutton år och gravid

Mamma hjälpte mig fixa en barnmorska och allt och nu kändes allt så JÄVLA BRA!

Till toppen av sidan