På träff med föräldragruppen

I en gul gammal träkåk i Karlhovsområdet i Södertälje ligger Fridabergs familjecenter. Där träffas unga, nyblivna föräldrar och deras barn för att äta soppa, bara vara, eller för att delta i föräldrautbildning.

Ung pappa står lutad över en barnvagn. Foto.

UMO hälsar på en vardagskväll i början av november för att få lite tips på hur det är och vad man kan tänka på om man ska bli förälder.

Häftigt få veta att man skulle bli förälder

Nathalie, 20, som har 2-årige sonen Vincent, berättar att hon blev glad och omtumlad när hon fick veta att hon var gravid. 
– Det var en häftig känsla. Däremot kändes det inte som om andra runt omkring tyckte att jag skulle vara glad eftersom jag bara var 18. Man ska inte bli glad då, säger hon.

Hiba, 20, med sonen George 2 månader, nickar. Hennes familj tyckte att hon borde ha väntat och pluggat på universitetet först, och kompisarna tyckte att hon var för ung för man och barn. Men ingen av tjejerna tycker att man ska lägga så stor vikt vid omgivningen.

– Det är man själv som ska leva med beslutet, man ska utgå från sig själv och inte bry sig om vad andra tycker. Allt går alltid att lösa om man har viljan, sen spelar det ingen roll om man är 15 eller 35, säger Nathalie .

Barnmorskan viktig

Barnmorskan på barnmorskemottagningen, som man träffar regelbundet under graviditeten, är viktig, tycker Nathalie. Om man har funderingar av olika slag, om folk runt omkring kanske inte förstår en, då är det viktigt att ha en trygg punkt hos barnmorskan. 
– Om det inte känns bra med den man träffar först ska man våga be att få träffa en ny, säger hon.

Gå i föräldragrupp

Tjejerna i gruppen tycker att man ska ta chansen att gå i föräldragrupper, även om man är yngst. Alla möjligheter att träffa andra i samma situation är bra, så man ska ge det en chans, menar de. De har i stort positiva erfarenheter av den personal de träffat och de grupper de varit med i. Och man måste inte vara udda för att man är yngre. 
– I min föräldragrupp på barnmorskemottagningen var det en mamma som var över 40. Det var hon som sågs som konstig, berättar Anneli, 21, som har dottern Linnéa 1 år.

Nikki, 18, som har dottern Tindra 1 år tillsammans med Mats, 20, fyller i att hon hört flera unga föräldrar som säger att omgivningen stirrar. Men själv tror hon att man kanske ser det man vill se. Hon har valt att tolka det positivt:
– De kanske bara tittar på en för att man är gravid!

Ta emot hjälp

Ett råd som gruppen ger är att man ska ta emot hjälp när man har chansen att få det. Som ung kanske man har ett behov av att visa sig självständig och tror att man måste klara allt själv. Men att tänka så är bara dumt, och det är inte fel att ta emot hjälp. Alla behöver hjälp, oavsett ålder, och det är viktigt att vårda relationerna med omgivningen.
– Kör inte de viktiga personerna i stöpet, då blir det tungt, som Mats, enda närvarande pappan för kvällen, uttrycker saken.

Sök upp andra i samma situation

Mats berättar att han har en jämnårig kompis som också har barn, och de har kunnat stötta och hjälpa varandra under den första småbarnstiden. Han ger rådet att söka upp andra i samma situation.
– Det är inte kört socialt för att man får barn, men man kanske måste försöka öka nätverket. Sen får man se vilka av de gamla kompisarna som är ens riktiga kompisar och finns kvar.

Nathalie ger tipset att söka på internet. Hon har en kompis som träffade andra gravida via internet, och de kunde tillsammans gå igenom graviditeten och den första småbarnstiden.

Behöver inte vara dyrt

Ekonomin kan vara ett problem för unga föräldrar. De som inte har arbetat regelbundet en längre tid har ofta inte rätt till särskilt hög föräldrapenning. Men inte heller här är föräldragruppen särskilt negativ. De verkar ha klarat sig hyfsat.

Nathalie tycker inte att det behöver vara så dyrt att få barn som många tror. Hon köper begagnat när hon behöver något, och säljer det hon inte behöver längre. Och när hon fick barn gick hon från att ha studiebidrag som enda inkomst till att få föräldrapenning, så det blev inte någon ekonomisk försämring.

Kunde inte ta föräldraledigt som han ville

Den enda som tar upp något negativt är Mats. Han jobbar på ett litet hantverkarföretag, och där kände han inte att han vågade ta ut riktigt så mycket föräldraledighet som han egentligen ville. Även om det är en rättighet att vara föräldraledig, så gjorde lojaliteten med firman att han var ledig kortare tid. Men han var ändå föräldraledig i tre månader, vilket är mer än många svenska män brukar vara.

Man missar ingenting

Annars är det en glad och positiv grupp unga föräldrar som UMO träffar på Fridabergs familjecenter. Du ska tro på dig själv och din förmåga, är budskapet, och det mesta löser sig. Problematisera inte i onödan, bara för att du är ung. Överhuvudtaget ser gruppen mest fördelar med att vara ung när man får barn.

Nikki tror att man kanske har mer ork och lättare att anpassa sig till det nya, än om man skulle vara äldre och ha skaffat sig ett mer inrutat liv. Nathalie har själv föräldrar som var unga när de fick henne, och hon tror att man kan förstå sina barn lite bättre om man är nära dem i ålder. Och inte missar man något.

– De säger att man missar saker när man får barn som ung. Men det mesta kan man ju göra med barn. Och när barnen är stora är man själv fortfarande ung, och kan göra saker som att resa och festa då!

Till toppen av sidan