Niklas blev pappa när han var 18

När Niklas var 18 blev hans flickvän Camilla gravid. UMO träffar honom där han bor någon mil söder om Stockholm. När sonen Markus föddes gick Niklas tredje året på gymnasiets naturvetenskapliga linje.

En ung pappa och ett litet barn. Foto.

– Att få barn var en otrolig känsla. Markus har absolut inte inneburit några uppoffringar. Det låter som en klyscha, men när Markus väl var född kändes det helt naturligt, säger Niklas.

Markus var inte planerad, men när han väl var på gång så gillade Niklas och Camilla snabbt läget. Niklas berättar att han förstås blev lite chockad i början och att tankarna snurrade både hit och dit. Men samtidigt kände han sig stolt. 
– Lite resonerade jag att man får ta det som det kommer och göra sitt bästa. Mer kan man inte göra.

Tog beskedet lugnt

En del unga föräldrar möts av misstro från omgivningen, de berättar att till exempel föräldrar, lärare och andra förutsätter att de ska göra abort eller inte tror att de är mogna att ta hand om ett barn. Eller att familj, kompisar och andra tycker att de förstör sin ungdomstid genom att få barn för tidigt. Men Niklas tycker inte att det har varit några större problem. 
– Visst blev mina föräldrar och kompisar lite överraskade när de fick beskedet att jag skulle bli pappa, men de tog det ändå rätt lugnt. Jag tror också att man kanske lite grann får reaktioner utifrån hur man själv tar det och hur man berättar det. Om man är trygg i sig själv och vet hur man vill ha det kanske omgivningen inte kommer med en massa åsikter, säger han.

Kände sig ifrågasatt

Den första barnmorskan och den första kuratorn som Niklas och hans flickvän träffade när de fick reda på att de skulle bli föräldrar, var bra. De la inte någon särskild vikt vid Niklas och hans flickväns ålder, utan pratade mer om deras kommande barn och barnets behov. Men när Markus var född flyttade de och träffade personal från den nya kommunen. Där kände de sig synade och ifrågasatta – bara utifrån sin ålder. 
– Men jag vill inte göra någon stor grej av det. Det är inte värt att ta åt sig och lägga en massa energi på dåliga saker. Det är bättre att försöka låta bli att ta det personligt och att fortsätta med sitt liv som vanligt, säger han.

När Markus föddes gick Niklas klart gymnasiet, medan hans flickvän gjorde studieuppehåll. Senare separerade de under en period och hans flickvän flyttade hem till sina föräldrar, samtidigt som hon gick färdigt gymnasiet. Niklas bodde då själv med Markus och var föräldraledig i ett år. Senare flyttade de ihop igen. När Niklas bodde själv fick han klara sig på den så kallade lägstanivån i föräldrapenningen, ungefär 1.800 kronor i månaden plus bostadsbidrag. 
– Det var lite tufft, men funkade ändå okej. Som tur var hade jag flyttat hemifrån redan innan och lärt mig att hushålla med pengarna. Man måste anpassa sin vardag efter ekonomin, och inte tvärtom, säger han.

Bytte läkarplanerna mot ingenjörsstudier

När Niklas gick i gymnasiet funderade han på att läsa till läkare. Det är en av få saker där han har fått tänka om på grund av Markus. Att plugga och leva på studielån i fem år samtidigt som han hade ett litet barn lockade inte. I stället började han på en tvåårig yrkesutbildning till anläggningsingenjör. Men han ser inte heller det som någon stor sak, man får ta det som det kommer. En fördel med att vara ung är ju också att det finns mycket tid att göra saker på senare, om det är något man inte hinner med under småbarnsåren.

Niklas tror också att det inte alltid är lättare att få barn när man är lite äldre och mitt i karriären. Barnen och jobbet kanske krockar mer då. 
– Jag har mycket tid för Markus nu, och kan satsa mer på jobbet senare.

Mest fördelar med att vara ung

Överhuvudtaget ser Niklas mest fördelar med att vara ung när man får barn. Han tror att man som ung förälder kanske har bra ork och till exempel klarar att vara uppe på nätterna.  
– Man kanske har bra förståelse för sitt barn, till exempel när det kommer i tonåren, om det inte är så länge sedan man var i den åldern själv. Dessutom får jag ju antagligen vara med om mitt barns liv under en lång tid. Jag får kanske uppleva både barnbarn och barnbarnsbarn.

Niklas tips till andra som är eller ska bli föräldrar:

  • Tro på dig själv, och bry dig inte så mycket om vad andra tycker och tänker. I stort sett alla kan ta hand om sina barn, även om du är ung. Det finns inom dig. Tänk att den som kommer med negativa kommentarer ”dömer andra efter sig själv”.
  • Gör ingen stor sak av att du är ung när du får barn, det blir vad du gör det till. Om du själv framhäver dig som ung förälder kommer kanske andra att se dig som just ung förälder och inte bara förälder. Tänk på att det i många andra länder inte är ett dugg konstigt att få barn i tonåren.
  • Ta tag i ekonomin. Ta reda på hur föräldrapenningen fungerar och vilka stöd som finnas att få. Gör en budget. Börja prioritera vad som är viktigt. Använd prisjämförelsesajter på internet. Det finns mycket att göra tillsammans med ditt barn som är gratis.
  • Aktivera dig och sitt inte bara hemma med ditt barn. Sök upp andra unga föräldrar. Om det inte finns någon föräldraverksamhet speciellt för unga där du bor, sök på internet.
  • Kämpa för att få förhållandet att funka. Gå i parterapi. Barn har rätt till båda sina föräldrar.
Till toppen av sidan