Panik - lämna sidan!

Tjatade för att få rätt preventivmedel

Jag och min pojkvän började ha sex för ungefär ett år sedan. Det första preventivmedlet som dök upp i mitt huvud var såklart p-piller. Inte så konstigt, med tanke på att det är det enda alla barnmorskor pratar om, och som nämns i media.

Jag beställde tid hos en barnmorska på ungdomsmottagningen. När jag kom dit fick jag rådet att börja med en viss sorts p-piller. Innan jag hämtade ut mitt recept frågade jag mycket om biverkningar och bieffekter. Barnmorskan sa att det inte alls var stor risk att drabbas av biverkningar. Självklart trodde jag på hennes ord och började äta p-pillren.

Efter två veckors användande hade jag gått upp i vikt och var ständigt hungrig. Mitt humör dalade hela tiden. Jag kände mig deppig jämt utan någon anledning, och kunde få hemska raseriutbrott. Jag fick stora röda utslag. Detta var bara för mycket. Jag kände inte längre igen mig själv, min personlighet höll på att ändras. Jag bestämde mig för att sluta med p-pillerna och gick tillbaka till ungdomsmottagningen för att fråga om de kunde hjälpa mig med att sätta in en kopparspiral istället. Den innehåller inga hormoner, och jag hade läst mycket om den på UMO. 

När jag berättade om alla hemska biverkningar låtsades de som ingenting. Barnmorskan var väldigt spydig och sa att jag skulle prova en annan sorts p-piller. Jag vägrade och tjatade. Till slut gav hon mig en tid till en läkare, för att diskutera vilken sorts preventivmedel jag skulle ha. Som tur var så var den läkaren oerhört förstående, och ville absolut inte att jag skulle använda p-piller när de faktiskt ändrade mitt beteende och  min personlighet. Vid samma läkarbesök fick jag en tid för insättning av spiralen. Nu har jag kopparspiral sedan åtta månader och trivs jättebra med den! Inga komplikationer alls. Stå på dig när det gäller p-piller! Om du använder det och får massa biverkningar av dem, KRÄV då ett annat alternativ! Det gjorde jag, och mår nu toppen.

Kär tjej, 19 år
Till toppen av sidan