Jag är genderfluid

Hej,

jag är en person på 14 år som är genderfluid. Det kanske inte är så många som vet vad det innebär men när någon säger att hen är genderfluid menas det med att denna person känner sig som både tjej och kille.

Jag vill berätta min lilla historia om när jag och min kompis var på Pride-festivalen tillsammans.

Jag har varit generfluid ett tag men jag har velat hålla det för mig själv. Jag har inte velat berätta det för någon, men jag är en sådan person som mår ganska dåligt av att dölja saker för mina vänner. Jag vill väldigt gärna att jag ska kunna öppna mig för dom och prata om allt. Men just det här var något som jag inte kände mig bekväm med att berätta. Jag var rädd för att mina kompisar kanske skulle bete sig annorlunda om jag en dag kom fram till dom och sa att jag var hälften kille hälften tjej när dom i hela sina liv har känt mig som en tjej.

Efter ungefär en månad hade jag bestämt mig för att jag skulle berätta för en av mina bästa kompisar att jag var generfluid. Vi hade bestämt att vi skulle gå på Pride tillsammans och gå med i paraden. Jag planerade att jag skulle berätta efter paraden när vi skulle fika och jag planerade vad jag skulle säga in i minsta ord. Allt gick jättebra, vi "pridade" och hade jättekul och efteråt åt vi glass men jag hade fortfarande inte berättat för henne. Jag ångrade mig och ville inte längre berätta för att jag var alldeles för nervös.

Efter Pride åkte vi hem till min kompis och åt middag, vi hade jättetrevligt och småpratade om allting men jag hade fortfarande inte berättat för henne. Hjärtat ville göra det men inte hjärnan.

Vi ville vara hela helgen så vi bestämde oss för att sova över hemma hos mig. Nästa dag frågar jag om jag fick måla hennes naglar. Hon sa att jag fick det och sedan tog hon upp en bild på en flagga med fem färger och sa att jag skulle måla varje nagel med en av färgerna. Jag frågade henne vad flaggan betydde men då blev hon tyst. Jag tjatade ett tag att hon skulle berätta men hon pratade inte mer för det så jag slutade fråga, men jag slutade inte undra. I stället fortsatte jag och målade hennes naglar rosa, vita, lila, svarta och blå.

En stund senare bestämmer vi oss för att gå ner till havet. Jag ser det här som ett perfekt tillfälle att berätta för henne att jag är generfluid och samtidigt ta reda på vad hennes flagga betyder.

Vi småpratar och skrattar på vägen hem men efter en stund blir jag seriös och frågar:

- Men du, vad betyder egentligen den där flaggan?

Hon blir helt tyst och tittar ner i marken, då tar jag mod till mig och säger:

- Om du berättar vad den betyder så kan jag berätta en annan sak för dig sen.

Då säger hon:

- Men i sådana fall får du berätta först.

Jag har helt plötsligt glömt mitt "manus" och samtidigt som jag försöker komma ihåg det ploppar orden ut ur min mun:

- Jag känner mig som hälften kille hälften tjej, nu är det din tur.

Hon stirrar på mig med stora ögon samtidigt som hon säger:

- Men, det är ju precis det flaggan betyder!

Vi blir så förvånade så att vi börjar skratta. Jag blev så chockad av att jag inte var den enda generfluida personen i min klass. Att vi faktiskt var två om det och att vi faktiskt hade berättat det, tillslut i alla fall.

Det var som att en hård sten i min mage helt plötsligt förvandlades till en regnbåge. Även om vi känner varandra som två nya personer är vi fortfarande exakt samma människor. Skillnaden från då och nu är att nu vet vi varandras hemlighet, men vi behandlar inte varandra annorlunda för det. Vi är ju fortfarande samma person, bara med en annan identitet.

Jag tror, och hoppas, att mina framtida barn ska få växa upp i en värld där ingen frågar dom om dom är killar eller tjejer, om dom är homosexuella eller heterosexuella. Det ska inte spela någon roll för vi är fortfarande människor, vi kommer alltid att vara samma personer oavsett.

Den genderfluida 14-åringen
Till toppen av sidan