Panik - lämna sidan!

Terapi hjälpte Max

För Max blev terapi ett sätt att förändra en situation han inte mådde bra av. Han jobbade för mycket, och han satt ofta uppe på nätterna och spelade datorspel. Efter att ha gått i terapi mår han mycket bättre.

Person snett bakifrån som tittar ut mot ett träd. Foto
Efter att det tagit slut med flickvännen och Max blev av med jobbet insåg han att han behövde hjälp att må bättre.

Max liv bestod av jobb, sömn och spel. Han jobbade ofta övertid och träffade sällan sina kompisar.

– Eftersom jag jobbade så mycket var jag väldigt trött när jag var ledig. Då hamnade jag framför datorn. Min flickvän klagade, och jag kände själv att jag inte var en särskilt kul person. Jag var väldigt osocial.

Max trivdes inte med sitt liv

Max hade känt sig deppig i flera år när han förstod att det inte funkade längre. Då hade han blivit av med sitt jobb och det tog slut med flickvännen. Det kändes inte heller bra att spelandet tog så mycket av hans tid.

– Det var inte värt det. Jag kunde lätt spela i fyra timmar eller mer utan att jag tänkte på det.

– Jag behövde hjälp att förstå mig själv och känna mig säkrare på vad jag tyckte. Jag behövde lära mig var mina gränser gick, och vad som var rätt och fel för mig.

Han sökte hjälp

Max tog bort spelen från sin dator, och bestämde sig för att söka hjälp. Han hade berättat för sina föräldrar att han inte mådde bra. Hans mamma tipsade om en terapimottagning för unga vuxna.

Max tyckte att det kändes lite jobbigt att ringa och berätta för någon om sina problem. Men han gjorde det, och fick en tid för att komma dit.

Det var nervöst första gången

När Max kom till sitt första besök kände han sig nervös. Det här var en ny situation. Trots det vågade han ganska snabbt berätta om sig själv och sina problem för terapeuten.

– Jag insåg att hon behövde veta så mycket som möjligt om mig för att kunna ge bra hjälp.

– Terapeuten försökte lära känna mig genom att ställa frågor. Det var som ett vanligt samtal fast det bara handlade om mig. Ibland var det hon som styrde vad vi pratade om, och ibland var det jag.

Max lärde sig mycket i terapin

Max gick i terapi en gång i veckan i drygt ett halvår. Efter ett tag mådde han bättre och förstod mer om sig själv, sina tankar och känslor.

Vad som berodde på terapin och vad som hängde ihop med att han hade bestämt sig för att förändra sin situation, tycker han är svårt att veta. Men bara att börja prata om sig själv förändrade något.

– Tidigare pratade jag ofta om mig själv i tredje person och sa ”man” i stället för ”jag”. Genom att börja säga ”jag” har jag fått bättre kontakt med mig själv. Att säga ”jag” innebär också att jag måste stå för det jag säger.

Max känner också att terapin har hjälpt honom att inte längre se så allvarligt och kritiskt på sina misstag och problem.

Han berättade att han gick i terapi

Max berättade för andra att han gick i terapi. Han tänkte att det skulle bli ett större problem att inte säga något.

– Det är inte jobbigt att berätta, när du väl har sagt det till någon en gång. Ingen i min omgivning tyckte att det var något negativt eller konstigt.

Nu mår han bättre

Max beskriver sig själv som en person som för det mesta är glad och positiv.

– Jag mår bättre än jag har gjort på länge. Framför allt jämfört med hur jag mådde innan jag gick i terapi. Men det är inte så att jag känner mig som en helt ny människa.

Han kan fortfarande bli lockad att spela och han kan känna sig både rastlös och deppig.

– Men numera försöker jag bryta av med att göra något annat. Till exempel gå en promenad, läsa en bok eller fundera på varför jag inte mår så bra. Jag försöker hitta orsaken i stället för att fly in i spelande.

Våga söka hjälp!

Max tycker att andra som mår dåligt och som inte vet vad de ska göra, ska våga söka hjälp.

– Ta tag i problemet. Testa terapi. Det finns terapi som är gratis eller som går att få med rabatt.

Max heter egentligen något annat. Personen på bilden är inte Max. 

Mer på UMO

Att prata med någon

Här hittar du innehåll om att prata med någon.

ArtikelHur pratar du med andra killar om jobbiga känslor?

Tänk dig att du precis har blivit dumpad och är jätteledsen. Du skulle gärna prata med någon. Då ringer din killkompis och föreslår att ni ska gå ut. ”Om du blir riktigt full glömmer du allt!” säger kompisen.

Nedstämdhet och ångest

Här hittar du innehåll om nedstämdhet och ångest.

Fråga UMOHur ska jag våga prata med en psykolog?

Jag är så otroligt rädd för att prata med någon. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag kommer antingen bara sitta helt tyst, eller le och låtsas att det blivit nåt missförstånd.

UMO-poddenMin tjej tycker att jag spelar för mycket!

30. "Mitt ex tyckte det var omoget att jag spelade och ville hellre att jag läste böcker eller kollade på film. Så hennes problem var inte bara att jag umgicks för lite med henne."

Att må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det kan vara för att det har hänt något jobbigt eller för att du undrar hur något ska bli. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

Tips för att må bättre

Här hittar du tips för att må bättre.

ArtikelSjälvkänsla

Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Stark självkänsla är när du vet att du är värdefull precis som du är. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig mycket vad andra tycker, eller att du ställer för höga krav på dig själv.

Till toppen av sidan