1177 Vårdguidens e-tjänster

Med 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du logga in och göra olika saker som handlar om din vård. Det kan till exempel vara att kontakta en ungdomsmottagning, boka och omboka tid, förnya recept, beställa klamydiatest eller läsa din journal.

En person som kollar på mobilen och samtidigt håller en bok och en mugg i handen.

Alla kan ha en egen inloggning i 1177 Vårdguidens e-tjänster. När du är under 13 år kan en förälder eller annan vårdnadshavare se och hantera ditt konto samt läsa din journal. Från att du fyller 13 år är det bara du själv som kan logga in och hantera ditt konto. När du fyller 16 år kan du läsa din journal i e-tjänsterna.

Att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster kostar ingenting.

Här kan du logga in.

Vad kan jag göra?

Vad du kan göra när du har loggat in i 1177 Vårdguidens e-tjänster beror på var i landet du bor. Läs mer på 1177.se om vad du kan göra där du bor.

Kontakta en mottagning

Du kan kontakta vissa ungdomsmottagningar via e-tjänsterna, men inte alla. På ungdomsmottagningarnas egna sidor på UMO.se står det om de använder 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Du kan också använda e-tjänsterna för att kontakta andra typer av mottagningar, till exempel vårdcentraler. Varje mottagning bestämmer vad som går att göra hos just dem. Här är några exempel på vad du kan göra:

  • Boka, avboka eller omboka tid.
  • Se dina bokade tider.
  • Förnya recept.

Beställa klamydiatest

Du kan gå in i 1177 Vårdguidens e-tjänster och beställa ett klamydiatest. Svaret på ditt test får du i e-tjänsterna. I vissa delar av landet behöver du ha fyllt 15 år för att beställa testet. Läs mer om hur du beställer klamydiatest på nätet på 1177 Vårdguiden.

Se dina recept

I e-tjänsterna kan du se dina recept, vad du har tagit ut och hur många uttag du har kvar. För att kunna göra det måste du vara inloggad med e-legitimation.

Läsa din journal

Från att du är 16 år kan du läsa din journal i e-tjänsterna om du är inloggad med e-legitimation. Journal är anteckningar om dig som skrivs av den du träffar när du söker vård. Det kan till exempel vara vad du har sökt hjälp för, svar på prover du har lämnat eller om du har fått recept på graviditetsskydd eller något annat läkemedel. Läs mer om din journal på ungdomsmottagningen.

Det är inte alla mottagningars journaler som går att läsa i e-tjänsterna. Till exempel är det flera regioner som inte visar journalerna från ungdomsmottagningarna när du loggar in.

Du kan göra en så kallad försegling om du inte vill att det ska gå att läsa din journal när du loggar in i e-tjänsterna. Läs mer om journalen på nätet på 1177.se eller prata med den du träffar på mottagningen så kan hen hjälpa dig.

Få stöd och behandling

Ibland kan du få stöd, behandling eller utbildning på nätet. Det kan till exempel vara att du genom att logga in i e-tjänsterna får tillgång till övningar som du kan göra själv hemma.

Välj hur du vill logga in

Det finns två sätt att logga in i e-tjänsterna.

Med e-legitimation

En form av e-legitimation är BankID, som kallas för Mobilt BankID när du laddar ner det till en mobil eller surfplatta. Ett BankID kan du få från din bank. Bankerna har olika krav på ålder men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av din vårdnadshavare. På din banks webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för dig.

Läs mer om tekniska krav för att logga in på 1177.se.

Med lösenord och sms

När du ska logga in med lösenord och sms skickas första gången ett lösenord till den adress som du är folkbokförd på. När du har fått det loggar du in med ditt personnummer, lösenordet och en engångskod. Koden skickas till det mobilnummer som du har registrerat. När du har loggat in kan du byta lösenord till något du själv väljer. Lösenordet behöver du sen inte byta om du inte vill. Men varje gång du vill logga in med mobilen skickas en ny engångskod till det mobilnummer som du har registrerat. Du kan beställa ett nytt lösenord från inloggningssidan om du har glömt ditt gamla.

Du kan inte nå alla tjänster om du loggar in med lösenord och sms. För att få tillgång till exempelvis din journal eller se dina recept måste du vara inloggad med e-legitimation.

Se film om hur du loggar in med bank-id 

Se film om hur du loggar in med lösenord och sms

Vem kan se uppgifterna?

Det är säkert att kontakta vården med 1177 Vårdguidens e-tjänster. Om du skickar en fråga till en vårdmottagning kan den bara läsas av den eller de på mottagningen som tar emot ärendet och svarar på det.

Inloggningen är personlig för dig som har fyllt 13 år. Det innebär att det bara är du själv som har rätt att logga in med din e-legitimation eller ditt lösenord och sms, om du inte väljer att låta någon hjälpa dig.

För att vara säker på att ingen annan loggar in med ditt lösenord och sms, kan du byta lösenord och ändra mobilnumret dit engångskoderna ska skickas. Det kan till exempel vara om en förälder eller annan vårdnadshavare tidigare har loggat in åt dig och du nu bara vill kunna göra det själv.

Du ändrar lösenordet och mobilnumret genom att logga in och gå till inställningar.

Det går att spärra din inloggning till e-tjänsterna så att ingen, varken du själv eller någon annan kan logga in. Då behöver du fylla i en blankett och skicka in den till 1177 Vårdguiden. Läs mer om det på 1177 Vårdguiden. Du kan göra en så kallad försegling om du inte vill att det ska gå att läsa din journal när du loggar in i e-tjänsterna.

Du kan alltid kontakta en mottagning på något annat sätt, som att ringa eller gå dit om du inte vill använda e-tjänsterna.

Till toppen av sidan