Panik - lämna sidan!

Tips för att må bra när du är hemma mycket

Coronaviruset har gjort att vardagen har förändrats. Många är hemma mer än förut och behöver ta ett större ansvar själva. Att ha skola på distans eller plötsligt bli arbetslös kan vara en stor omställning. Det kan också kännas ensamt och tråkigt att vara hemma så mycket.

En person som gör situps. Bredvid sig har hon en laptop, en bok och ett par joggingskor.

Det är bra att försöka göra som du gör i vanliga fall, så mycket som det går, även om du inte går i skolan eller jobbar. Det är bra att gå upp ur sängen ungefär samma tid som du gjorde innan och äta frukost och lunch en viss tid. Det är bra att ha kvar dina rutiner även om mycket annat har ändrats.

Här är fler tips på hur du kan må bra när du är hemma:

  • Försök att röra på dig, gärna utomhus och när det är ljust. Du mår bra av att vara ute i dagsljus. Du kan till exempel ta en promenad, träna utomhus, cykla eller jogga. Du kan också träna hemma till exempel med appar eller med träningspass som finns på nätet.
  • Du behöver äta bra för att må bra, gärna riktig mat och inte godis eller snacks.
  • Det är viktigt att sova tillräckligt, det bästa är att sova på natten.
  • De flesta träffar mycket färre personer nu än i vanliga fall. Försök att hålla kontakten med kompisar även fast du är hemma. Ni kan prata i telefon eller umgås på nätet.
  • När du är klar med pluggandet eller jobbsökandet för dagen, gör du annat som du kan bli glad av. Håll igång dina hobbyer eller andra intressen så gott det går. Du vet själv bäst vad du blir glad av.

Här kan du läsa vad andra unga gör för att må bra hemma och själv skriva dina tips.

Tips till dig som har skola på distans

Det är bra att dela upp dagen efter olika saker du ska göra om du har skola på distans eller söker jobb. Det blir ungefär som ett schema. Planera också in raster, när du ska äta och när du är klar för dagen. Rör på dig som när du har raster i skolan. Passa på att kolla mobilen när du står upp eller går.

När du är i skolan får du mat i skolan, men nu måste du kanske förbereda din lunch själv eller med hjälp av någon hemma. Några skolor har ordnat så att man kan hämta mat i skolan. Kolla hur det är på din skola.

Det är bra att hitta en bra, lugn och bekväm plats att sitta på när du har skola. Det kan kännas bra att alltid sitta på samma plats, då vet du att när du sitter där ska du plugga.

Om du tycker det är svårt att ha skola på distans, prata med din lärare för att få tydligare uppgifter och tips. Här kan du se en film från UR med tips om du ska plugga hemma.

Kontakta din skola om du behöver IT-stöd för att kunna plugga hemma, till exempel wi-fi.

Du som behöver extra stöd i skolan har rätt att få det även om du pluggar hemma. Prata med läraren för att få stöd och hjälp som passar dig och din situation. Om det inte hjälper, kontakta din mentor eller rektor. Be gärna en förälder eller någon annan vuxen om hjälp.  

Problem i familjen?

Det är extra jobbigt att vara hemma mycket om det är problem hemma. Det kan till exempel vara om någon av dina föräldrar mår dåligt eller har problem med alkohol eller droger. Det kan också bli mer bråk när man umgås mer än man brukar. Att ha olika åsikter eller att bli osams då och då är vanligt. Men du ska inte behöva känna dig rädd eller kränkt. Du kan få hjälp av andra vuxna om det är så bråkigt hemma att du mår dåligt av det.

Här kan du få stöd om du behöver:

Du kan också prata med din mentor eller någon annan vuxen i skolan. 

Många mottagningar kan hjälpa dig på telefon eller nätet. Du kan också kontakta olika jourer och be om hjälp. Här hittar du en lista över olika organisationer du kan kontakta om du har problem i familjen.

Prata med någon om du känner dig orolig

Det är lätt att känna sig orolig och må dåligt när mycket förändras på kort tid. Det är alltid bra att prata med någon om dina tankar om du mår dåligt. Det kan vara någon i din närhet som en kompis, förälder, lärare eller någon annan vuxen.

Det finns också flera ställen du kan ringa, mejla eller chatta med  om du vill få stöd eller prata med någon.

Till toppen av sidan