Att ha en ätstörning
Det kan påverka nästan hela ditt liv om du har en ätstörning. Men en ätstörning är inte något du är. Det är något du har, och något som går att bli av med. Du är värd att få hjälp och att må bättre.

Det är jobbigt och svårt att leva som vanligt om du har en ätstörning. Det påverkar inte bara din kropp. Du kan också må sämre psykiskt och få problem med familj och kompisar.
Det kan bli jobbigt att klara skolan eller jobbet. Tankar på mat och ätande kan bli viktigare än kompisar och familj, och än att göra roliga saker som du mår bra av.
Det bästa du kan göra är att be om hjälp att bli av med ätstörningen. Då kommer du kunna må bättre, och få ett enklare och roligare liv. Du kan till exempel kontakta elevhälsan om du går i skolan, eller en ungdomsmottagning eller vårdcentral.
Reagerar andra på hur du äter eller tränar?
Det är inte säkert att du själv märker att något är fel om du har en ätstörning. Många som har ätstörningar uppfattar sin kropp annorlunda än vad den egentligen är.
Andra personer kan bli oroliga över din vikt, hur du äter eller hur du tränar. Men du kan tycka att du är tjock, även om du väger mindre än tidigare. Du kan tycka att din kropp ser otränad ut, trots att du tränar hårt. Eller så kanske du inte riktigt vet hur du ser ut för att du inte vill titta på din kropp.
Känner du dig aldrig nöjd?
Dömer du dig själv hårt och tycker att du är misslyckad? Många som har ätstörningar gör det.
Tänker du att du kommer att känna dig nöjd och glad någon gång i framtiden, bara din kropp förändras på ett visst sätt? Känslan av att vara nöjd eller lycklig kanske inte kommer, hur mycket du än förändrar din kropp. I stället kan du känna dig mer ledsen, arg, besviken eller misslyckad. Och börja tänka ännu mer på hur din kropp ser ut.
Är det svårt för dig att låta bli att äta onyttiga saker, eller äter du stora mängder onyttig mat för att slippa känna jobbiga känslor? Det kanske gör att du känner dig mindre ledsen eller orolig just när du äter, men sen kommer du att må dåligt igen. Att hetsäta gör dig inte nöjd i längden.
Livet blir svårt om du har en ätstörning
Det behöver inte synas att du har en ätstörning, alla går inte ner eller upp i vikt. Men både din kropp och din hjärna påverkas om du inte får bra näring från maten du äter.
Du kan till exempel bli ledsen, arg, irriterad, trött och få svårt att koncentrera dig eller svårt att sova. Risken för att du ska bli nedstämd, få ångest eller självmordstankar ökar också.
Det du gör för att dölja och hantera ätstörningen påverkar också ditt liv, här är några exempel:
- Äter du helst när du är ensam, för att ingen ska se hur mycket eller lite du äter?
Det kan göra att du avstår från roliga saker, som att fika med kompisar eller gå på fest. - Döljer du att du kräks eller tränar i flera timmar för att göra dig av med kalorier?
Då kanske du undviker att åka till landet med familjen eller resa med en kompis. - Ljuger du om någon frågar om du har ätit eller vad du har ätit?
Det kan göra att du undviker personer som bryr sig om dig. - Måste du hela tiden kontrollera ditt ätande?
Då kan du få svårt att ha roligt, att slappna av och känna dig trygg.
Du kan bli mer och mer isolerad om du gör saker för att dölja din ätstörning. Och du kan känna dig väldigt ensam. Livet blir jobbigt när man inte kan säga som det är.
Berätta för någon hur du har det
Du behöver prata med någon om det är så här för dig. Du kanske tror att du kommer att må dåligt av att berätta för någon, och det kan vara jobbigt först. Men du måste ändå försöka för du kommer att må sämre och sämre om du inte får hjälp.
Prata med en kompis eller en vuxen du litar på. Eller med någon som jobbar på en ungdomsmottagning. Det finns också verksamheter som ger stöd och råd på telefon, chatt eller mejl. Du kan till exempel kontakta BRIS, Ätstörningslinjen eller Ätstörningszonen om du vill vara anonym.
Råd för att må bättre
De flesta behöver hjälp från vården för att bli friska från en ätstörning. Men du behöver också hjälpa dig själv.
Din kropp måste få näring för att funka som den ska, och för att du ska orka röra på dig och känna dig pigg och stark. Kroppen behöver till och med näring för sånt som att skratta, slappna av och njuta.
Här är några saker du kan försöka göra för att må bättre:
- Ät på ett sätt som kroppen mår bra av.
- Ifrågasätt ideal om kropp och utseende i sociala medier och reklam. Sluta följ konton som fokuserar på utseende, vikt eller träning.
- Umgås med personer som du tycker om eller gör annat som du blir glad av.
- Fundera på vad du skulle vilja lägga energi på i stället för tankar på mat, ätande, vikt eller träning.
- Lyssna inte på personer som pratar mycket om mat, träning, och utseende.
- Undvik grupper på nätet som försöker få ätstörningar att låta som något bra.
- Hitta bra sätt att hantera jobbiga känslor som ångest och stress. Prata med andra hur de gör eller be vården att lära dig det.
Bli av med ätstörningar
Det går att bli av med ätstörningar. Det kan ta lång tid och vara kämpigt, men du är värd ett bättre och gladare liv.
Det kan ta tid innan du förstår att du har problem med ätande, det är en del av ätstörningen. Och det kan vara svårt att berätta om det. Men du måste försöka göra det ändå, så du kan få hjälp. Det spelar ingen roll om du har ljugit om det tidigare, eller om du inte är säker på om du har en ätstörning eller inte.
Här kan du läsa ungas berättelser och svar kring ätstörningar.
Du kan bli svårt sjuk
Du kan bli väldigt sjuk om du äter för lite, gör dig av med maten du äter eller bara äter onyttig mat.
Ring telefonnummer 1177 för att få råd om var du söka vård om du mår dåligt.