Panik - lämna sidan!
Sexualbrott och sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier

Det är sexuella trakasserier när en person gör eller säger något som har med kroppen eller sex att göra och det känns obehagligt. Det kan vara brottsligt.

Illustration av en person som tar en annan person på rumpan.
Alla kan utsättas för sexuella trakasserier. Det spelar ingen roll vilket kön du har.

Vad är sexuella trakasserier?

Det är du som utsätts som bestämmer vad som är sexuella trakasserier. Ibland är det svårt att veta när något är okej, och när det inte är okej. Försök att lita på din känsla. Det är bara du som kan veta om något känns obehagligt för dig. 

Du kan bli utsatt på olika ställen, till exempel i skolan, på högskolan, på jobbet, på nätet, i kollektivtrafiken eller i en bar.

Det spelar ingen roll om personen inte menade något illa, det är din känsla som avgör. Men du behöver tala om eller visa för personen som utsätter dig att du tycker att det är obehagligt.

Exempel på sexuella trakasserier

Det här är saker som kan vara sexuella trakasserier, om det känns obehagligt för dig som utsätts.

  • Någon tittar på dig på ett sexuellt sätt. Du får kommentarer om din kropp.
  • Någon säger sexuella saker till dig.
  • Du får sexuella förslag som du inte vill ha.
  • Någon sprider rykten om din kropp eller ditt sexliv.
  • Någon tar på din kropp.
  • Någon skickar meddelanden, bilder eller filmer som har med sex att göra som du inte vill ha.

Det är aldrig ditt fel om du utsätts

Det är aldrig ditt fel om någon annan utsätter dig. Det spelar ingen roll hur du ser ut, vad du har på dig, eller vilken relation du har till den som utsätter dig.

Du ska aldrig behöva känna att du måste stå ut, eller att det är du som har gjort något fel. 

Sexuella trakasserier kan vara diskriminiering 

Sexuella trakasserier kan vara diskriminering om en arbetsgivare eller rektor inte gör något för att stoppa sexuella trakasserier när de vet att de pågår.

Läs mer: Vad är diskriminering?

Det här kan du göra om du utsätts

Här är saker du kan göra om du utsätts för sexuella trakasserier:

  • Säg ifrån när någon gör saker som inte känns bra. Till exempel ”du tar på min rumpa, det är obehagligt och jag vill att du slutar” eller ”jag gillar inte att du skickar såna meddelanden”.
  • Berätta för en kompis, en vuxen som du litar på, en lärare, en kollega eller någon annan. Ni kan tillsammans prata med rektorn, chefen eller någon annan ansvarig.
  • Be om hjälp om du utsätts i kollektivtrafiken eller i en bar, till exempel från någon som finns i närheten eller jobbar där.
  • Anmäl sexuella trakasserier i skolan, på högskolan eller på jobbet till en lärare, rektor, chef eller annan personal. Det kan hindra att du och andra utsätts.
  • Fortsätter trakasserierna? Kontakta Beo, barn- och elevombudet om du går i skolan. Kontakta Diskrimineringsombudsmannen  om du utsätts på högskolan eller jobbet.
  •  Gör en polisanmälan om du tror att du har utsatts för ett brott.

Läs mer om: Våldtäkt, sexuella övergrepp och andra sexualbrott

Du kan få hjälp och stöd om du mår dåligt

Det kan kännas skönt att prata med någon om du mår dåligt efter att du har utsatts. Det finns flera ställen där du kan få stöd:

Sexuella trakasserier kan vara brottsligt

Sexuella trakasserier kan vara brottsliga, till exempel brottet sexuellt ofredande. Det kan till exempel innebära att någon skickar sexuella bilder, visar sitt kön fast du inte vill eller tar på din kropp fast du inte vill.

Du kan göra en polisanmälan om du har utsatts för ett brott. Prata med polisen om du är osäker på om det du har utsatts för är brottsligt.

Har du utsatt någon för sexuella trakasserier?

Något du gör kan kännas obehagligt för en annan person, även om du inte tycker att det är så allvarligt. Du måste alltid vara säker på att det du gör känns okej för den andra personen.

Är du orolig eller mår dåligt för något du har gjort? Här kan du få stöd:

Till toppen av sidan